GOUMOIS - De acht Zwitserse grotbezoekers die goed drie dagen hebben vastgezeten in een grot in de Franse Jura, zijn zaterdagavond kort voor 20.30 uur uit hun benarde positie bevrijd. Volgens prefect Alain Géhin verkeren ze allen in goede gezondheid. Uit voorzorg worden ze overgebracht naar ziekenhuizen voor een onderzoek.
Vrijdag pas werd bekend dat de jonge Zwitsers nog in leven waren, nadat duikers contact met ze hadden kunnen opnemen. Reddingswerkers probeerden de afgelopen dagen het water uit de grot weg te pompen. Maar door de aanhoudende regen tot zaterdag weinig resultaat geboekt.

Minder regen

Toen de regenval minder werd en de hulpverleners ook een deel van de grot opbliezen, konden de studenten worden bereikt. "Ze konden op eigen kracht de grot, in 20 minuten, verlaten", aldus prefect Géhin. Alleen het laatste deel moesten ze door een volgelopen schacht, en werden ze begeleid.

Meteen na het verlaten van de grot werden ze in dekens gehuld en opgevangen door artsen. "Zij die het vragen zullen in Zwitserland gehospitaliseerd worden", aldus Géhin nog.

Bij de reddingsactie in Besançon waren ongeveer tweehonderd politieagenten, duikers en brandweerlieden betrokken.