Anderlecht weer naast Standard
Foto: isosport
Anderlecht heeft met 0-1 gewonnen op het veld van Westerlo en blijft net als Standard op titelkoers. Met nog vier speeldagen te gaan komen testduels om de titel dichterbij.
De verplaatsing naar ’t Kuipje in de met zonovergoten Kempen werd vooraf omschreven als de moeilijkste van de vijf resterende matchen in deze competitie voor paars-wit. Dat is doorgaans genoeg voor de Belgische recordkampioen om die soms te laken mentaliteit achterwege te laten. Alzo geschiedde gisteren. De defensie van Anderlecht stond heel stevig op de benen en de bal ging vlot van voet tot voet.

Het overrompelende offensief liet deze keer 45 minuten op zich wachten maar het eerste kwartier van de tweede helft was bijna even indrukwekkend als een week eerder tegen Club Brugge. Let wel, ook in de eerste helft was Anderlecht veel beter dan Westerlo. Toen hield De Winter de bezoekers van een doelpunt. De paars-witten speelden weer dominant voetbal en daar zal de 3-4-3 van trainer Ariël Jacobs wel wat voor hebben tussengezeten.

In het begin van de tweede helft zagen de Kempenaars ondanks het mooie weer alle kleuren van de regenboog. Het was op dat moment dat Boussoufa, tot dan niet erg gelukkig in zijn acties, het leer voorbracht en De Sutter inkopte.

Gouden regel

Pas dan ging Westerlo, dat te weinig het mooie voetbal de club eigen op de mat kon leggen, wat meer dreigen. Laten we dat echter vooral niet overdrijven. De beste kansen bleven immers voor Anderlecht. Zo was er op de zege van Anderlecht niets af te dingen. De grootste tegenstander van het ingewikkeld maken van voetbal omschreef het op zijn manier.

‘Soms moet je je neerleggen bij een gouden regel in het voetbal’, zei Westerlo-trainer Jan Ceulemans. ‘Als de andere ploeg beter is, dan is ze beter. Dat was vandaag duidelijk het geval. Wij speelden beter dan vorige week in Gent. We wilden alvast meer. Maar we kregen geen poot aan de grond tegen dit sterke Anderlecht. De Winter hield ons in de match maar Anderlecht speelde op het niveau van een landskampioen. Dat is het minste wat je kan zeggen.’

Constant één jaar dood

Anderlecht-trainer Ariël Jacobs zat te geniet van de woorden van de 96-voudige international. ‘Het is vandaag precies één jaar geleden dat onze erevoorzitter Constant Vanden Stock is overleden’, aldus Jacobs. ‘Als je dat op deze manier kunt herdenken, is dat heel mooi. Vooral ook omdat de prestatie zo goed was. De wedstrijdmentaliteit was uitstekend en we hadden een goede balcirculatie. Natuurlijk was het gebrek aan efficiëntie voor doel het grote minpunt. Dat is nochtans iets waar we op werken op training. Het zal in deze fase van de competitie ook wel met stress te maken hebben. Het zorgt er wel voor dat we, hoe weinig kansen we ook binnenkregen, tot in de laatste minuut moeten vrezen voor een tegendoelpunt. Ik moest me in de slotfase nog boos maken’

De weg naar de titel lijkt voor Anderlecht minder hobbelig dan voor Standard. ‘Hoezo?’, vroeg Jacobs. ‘Heb je de uitslag van Club Brugge-Bergen gezien? Bergen is zogezegd een veroordeelde ploeg. Wij konden er ook maar met 3-2 tegen winnen en het was onze moeilijkste wedstrijd na de winterstop. Wij spelen nog tegen ploegen die er allemaal moeten voor gaan. Zoveel verschil maakt het dan niet meer. Maar ik geef toe: met deze wedstrijdinstelling moeten we die wedstrijden kunnen winnen.’