Fellaini houdt Manchester United uit Cup Final
Foto: afp
Marouane Fellaini kan op 30 mei als eerste Belg de FA Cup winnen. Gisteren plaatste de Rode Duivel zich met Everton na een 0-0 en een penaltythriller (2-4) ten koste van Manchester United voor de finale, waar Chelsea de tegenstander wordt.
De 21-jarige Marouane Fellaini, afgelopen zomer voor 20 miljoen euro overkomen van Standard, kan in zijn eerste seizoen bij Everton Belgische voetbalgeschiedenis schrijven. De Rode Duivel mag zich opmaken voor de befaamde FA Cup Final. Slechts twee Belgen hadden de eer om die wedstrijd te spelen.

Nico Claesen verloor in 1987 met Tottenham Hotspur de finale van Coventry (3-2). Philippe Albert verloor in 1998 in de kleuren van Newcastle met 2-0 van Arsenal. Millwall, de ploeg van Bob Peeters, ging in 2004 de boot in tegen Manchester United (3-0), maar Peeters ontbrak wegens een blessure. Carl Hoefkens was er vorig seizoen dicht bij, maar hij botste met West Bromwich Albion in de halve finale op Portsmouth, dat met 1-0 won.

Fellaini kan op 30 mei dus een plekje in de geschiedenisboeken veroveren als hij met Everton torenhoog favoriet Chelsea klopt. Daarmee zou Fellaini de eerste Belg worden die de oudste voetbalbeker in de lucht mag steken. Nu al staat vast dat Wembley op 30 mei zal worden overspoeld door afropruiken, die een hit zijn sinds Engeland kennis maakte met het discokapsel van Fellaini. Tijdens de halve finale gisteren droeg zelfs een cameraman een Fellaini-pruik.

De Brusselse Belg met Marokkaanse roots krijgt komende woensdag al een generale repetitie, want dan trekt hij met Everton naar Stamford Bridge voor de Premier League-wedstrijd tegen de ploeg van Guus Hiddink.

Fellaini speelde gisteren in de halve finale op Wembley 102 minuten tegen het veredelde B-elftal van Manchester United en werd dan vervangen door James Vaughan. Fellaini was meer dan eens het aanspeelpunt voorin voor een voetballend onmachtig Everton. Fellaini kende een moeilijke partij tegen Vidic en Ferdinand, de torens van Man U. Na enkele overtredingen en opstootjes keek Fellaini in de tweede helft tegen een gele kaart aan.

Alex Ferguson, de manager van de Mancunians, had een pak kernspelers onder wie doelman Edwin Van der Sar en sterspeler Cristiano Ronaldo laten rusten. Niettemin domineerde Man United de partij. In de tweede helft zag het zelfs een strafschop door de neus geboord. Everton-doelman Tim Howard liet zich niet verschalken, waardoor het na 120 minuten voetballen nog steeds de 0-0 stond. Strafschoppen dus. De gewisselde Fellaini verbeet de spanning als toeschouwer. De penaltyreeks werd een ware thriller.

De eerste twee strafschoppen werden gemist door Tim Cahill, die voor Everton over schoot, en Dimitar Berbatov, die voor Man United zwak op Howard besloot. Baines bracht Everton 0-1 voor, terwijl Rio Ferdinand miste voor United. Everton kwam 0-2 voor via Phill Neville en ook Vidic miste de 1-2 voor United niet. Ook Vaughn en Jagielka troffen raak voor Everton, waardoor de club uit Liverpool ondanks de treffer van Anderon met 2-4 aan het langste eind trok.

In de andere halve finale zaterdag had Chelsea met 1-2 gewonnen van Arsenal dankzij goals van Malouda en Drogba. De opener van Walcott werd zo ongedaan gemaakt.

Chelsea is op 30 mei in Wembley torenhoog favoriet om Everton van zijn eerste FA Cup sinds 1995 te houden. Manchester United moet zich nu richten op de Premier League, waar het nog steeds leider is, en de Champions League, waar het in de halve finales Barcelona ontmoet.

Na het winnen van de Super Cup en de League Cup werd in Manchester gedroomd van de quintuple, vijf prijzen in één seizoen. Die droom is nu definitief voorbij.