OOSTENDE - Veerle Dejaeghere heeft, amper anderhalve maand na haar afscheid op het BK veldlopen in Oostende, een succesvolle comeback gemaakt. Ze toonde zich de beste in de 19e editie van de Run Oostende, een stratenloop over vijf kilometer.
Dejaeghere is meteen ook de eerste leidster in de Partena Run Classics Vlaanderen. En hoewel de Ardooise lerares ontkent dat het om een heuse comeback gaat, zal ze haar leiderstrui volgende week in Antwerpen zeker verdedigen. Bij de mannen ging de zege naar Patrick Van Petegem.

Met de Run Oostende werd de aftrap gegeven voor de Running Tour 2009 en de Partena Run Classics Vlaanderen. Na twee kilometer liep Patrick Van Petegem, de winnaar van vorig jaar, alleen aan de leiding. In een groepje daarachter zat Veerle Dejaeghere. Zij liep bij de mannen in haar gezelschap weg en schreef de vijf kilometer op haar naam in een tijd van 16:30. Elke Van Hoeymissen werd tweede, Corinne Debaets derde.

Patrick Van Petegem won de strijd bij de mannen na een knappe solotocht in een tijd van 15:49. Voor de Herzelenaar was het al zijn derde zege op rij in Oostende. Lorenzo Coopman finishte als tweede, Kristof Haverbeke werd derde.

'Het was leuk om tussen de mannen te lopen', verklaarde Dejaeghere na haar eerste stadsloop ooit. 'Ze stonden me goed bij met raad. De laatste twee kilometer stond ik er wel alleen voor en dat was geen simpele opgave gezien de felle tegenwind. Maar ik heb alleen standgehouden tegen de natuurelementen.'

Dejaeghere vertelde na de wedstrijd dat ze haar leidersplaats zeker zal verdedigen. 'Enkele dagen nadat ik gestopt was, begon ik al weer te trainen. Ik miste het lopen in de natuur.' 'Dit is echter geen echte comeback. Ik doe het gewoon voor het plezier en omdat ik nooit eerder op straat een wedstrijd liep. Uiteraard is het leuk om een leidersplaats te verdedigen en dus ga ik zeker naar Antwerpen, maar daarna weet ik het nog niet. Zolang het leuk blijft, ga ik door, maar we zien wel hoe het loopt', aldus Dejaeghere, die bij de Vlaamse verkiezingen in juni op de 21e plaats van de West-Vlaamse Groen!-lijst staat.

Uitslagen (5 km):

Vrouwen:
1. Veerle Dejaeghere 16:30
2. Elke Van Hoeymissen 16:47
3. Corinne Debaets 16:57

Mannen:
1. Patrick Van Petegem 15:49
2. Lorenzo Coopman 16:37
3. Kristof Haverbeke 16:40