Organisatie brengt Belgische flitspalen in kaart
BRUSSEL - De organisatie flits.bnet.be lanceert op haar website een lijst met alle flitspalen in ons land. De lijst bevat in totaal 1.289 locaties met onbemande camera's. De lijst is ook te downloaden voor GPS-toestellen. ,,Een juridisch randgeval'', geeft Tom Van Steertegem van flits.bnet.be toe.
De organisatie flits.bnet.be strijdt al een tijdje tegen het flitspalenbeleid in ons land. Het wil op zijn website zoveel mogelijk bezoekers ,,waarschuwen voor de wildgroei aan snelheidscontroles''. Nu biedt de organisatie een naar eigen zeggen volledige lijst van alle flitspalen in ons land aan.

Het gaat niet alleen om de flitspalen die geplaatst werden door de Vlaamse overheid, maar ook de camera's die door de gemeenten en in Wallonië en Brussel werden geplaatst. Volgens de website staan er 1.166 in Vlaanderen, 57 in Wallonië en 66 in Brussel.

Opvallend is dat de volledige lijst met locaties kan gedownload worden voor de meest gangbare GPS-toestellen. Zo kunnen de mensen onderweg gewaarschuwd worden en wordt voorkomen dat de automobilist ,,schrikt van een flitspaal en abrupt op de rem gaat staan'', luidt het.

,,Juridisch randgeval''

Tom Van Steertegem, webmaster en coördinator van flits.bnet.be, geeft toe dat het gaan om een ,,juridisch randgeval''. ,,Misschien is het juridisch op het randje, maar volgens mij is het niet illegaal en wordt het ook gedoogd'', aldus Van Steertgem. Hij verwijst ook naar het feit dat GPS-producenten zelf op hun toestellen flitspaalinformatie aanbieden, dat controles ook worden aangekondigd op de radio en dat ook de Vlaamse overheid zelf een website heeft met een overzicht van flitspaallocaties.

Er is volgens Van Steertgem ook een verschil met radarverklikkers omdat die niet alleen waarschuwen voor vaste camera's, maar ook voor mobiele radarcontroles.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig