BRUSSEL - In ons land hebben ongeveer 100.000 mensen de talrijke rouwregisters voor de overleden paus Johannes Paulus II getekend. De registers zijn vanmiddag symbolisch overhandigd aan Karl-Josef Rauber, de apostolische nuntius bij het Belgische Hof.
In België lagen voor de overleden paus 148 rouwregisters in de negen kathedralen, zestien basilieken en 76 decanale kerken. Gemiddeld kwamen in de kathedralen 3.000 mensen de registers tekenen. In de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel bedroeg dat aantal 8.000.

Er werden ook zowat 1.300 rouwbetuigingen via e-mail verstuurd. Opmerkelijk was ook dat gedetineerden in de gevangenis van Sint-Gillis zelf gevraagd hadden een rouwregister te kunnen openen. Mensen van verschillende godsdiensten en uit verschillende landen noteerden daarin boodschappen die vooral blijk geven van waardering voor het respect dat de paus had voor het leven.

In de kathedraal in Antwerpen lagen vijf rouwregisters. ,,Ik heb alle rouwbetuigingen ook zelf gelezen", aldus Monseigneur Paul Van den Berghe, bisschop van Antwerpen. ,,Er waren onder de 3.000 bijdragen ook honderden berichten van Polen, veel boodschappen van Kroaten en ook tientallen Japanners hebben de registers ondertekend".

,,Wat mij het meest getroffen heeft, is de waardering en zelfs de genegenheid die in de berichten schuilt", vertelt de Antwerpse bisschop. Veel mensen uiten hun respect voor het lijden van Johannes Paulus II en de manier waarop hij omging met de ziekte van Parkinson.