BRUSSEL - De federale overheid richt een Ideeënfonds op dat innovatie moet stimuleren. Het fonds zal 500 miljoen euro kosten. Dat kondigde vice-premier en minister van Begroting Johan Vande Lanotte gisteravond aan na afloop van de vergadering over de begrotingscontrole.
Vande Lanotte beschouwt het Ideeënfonds als een tweede instrument na het Zilverfonds, dat eerder werd opgericht om de kosten van de vergrijzing op te vangen. Het nieuwe fonds komt er omdat vastgesteld wordt dat de Belgische economie onvoldoende investeert in nieuwe materialen en producten in functie van tewerkstelling.

Het Ideeënfonds krijgt 150 miljoen euro uit de opbrengst van de verkoop van Belgacom-aandelen. De Belgische staat heeft nu meer aandelen dan nodig, maar zal na de operatie haar meerderheidsaandeel in Belgacom behouden, benadrukt het kabinet van de minister.

De overige 350 miljoen euro moet komen van de gewesten en de gemeenschappen. Ook de privé-sector draagt bij. Volgens Vande Lanotte is de oprichting van het Fonds doorgepraat met de gewesten en zijn die principieel akkoord om een financiële bijdrage te leveren.

Het fonds krijgt drie vennootschappen, voor elk gewest één, en wordt voorgezeten door twee mensen die de link kunnen maken tussen de wetenschappelijke en de bedrijfswereld. Aan Vlaamse kant wordt de voorzitter voormalig spoorbaas Karel Vinck, die nu voorzitter van de Vlaamse Wetenschapsraad is. De naam van de voorzitter aan Waalse kant is nog niet bekend.