Dheedene schenkt overwinning aan Anderlecht
Foto: belga
Een late owngoal van Didier Dheedene heeft Anderlecht een optie gegeven op een plaats in de bekerfinale. De thuisploeg mocht beide handen kussen, want de landskampioen kreeg bij momenten voetballes in het eigen Astridpark.
Germinal Beerschot recupereerde in vergelijking met de nederlaag tegen Standard Ederson. Harm van Veldhoven had bovendien zijn lesje geleerd. De Wree begon op de bank, zodat de middeleeuwse vijfmansafweer op het Kiel bleef. Wamfor kwam op het middenveld en voorin kreeg hangende spits Cruz de voorkeur op diepe aanvaller Dosunmu.

Het Astridpark wist niet wat het zag. De Antwerpenaars nestelden zich van meet af aan op de helft van de thuisploeg en waren niet van plan daar snel te verdwijnen. Dat leverde veel balbezit, maar weinig uitgespeelde kansen op. Schollen moest handelend optreden bij een poging van Losada die op De Man afweek en een schot van Cruz.

Anderlecht deed aanvankelijk gewoon niet mee. Ariël Jacobs had nochtans slechts één wissel doorgevoerd na de riante zege tegen Roeselare. Wasilewski nam de plaats van Vlcek in. Gisteren bleek echter overduidelijk dat de 5-0 tegen betonclub Roeselare al te enthousiast was ingeschat.

Tegen een echte verdediging en een doelman die de handen uit de mouwen stak, had Sporting niets in de pap te brokkelen. Hassan geraakte steeds meer gefrustreerd en flirtte met een tweede gele kaart. Gelukkig voor de Egyptenaar stak scheidsrechter De Bleeckere een gele prent onder de neus van Losada.

Beenreflex

De Brusselaars waren intussen beter in de match gekomen en hadden de eerste uitgespeelde doelkans afgedwongen. Hassan liet een lange bal van Deschacht lopen, zodat Pieroni van dichtbij kon aanleggen. Doelman Steppe reageerde met een knappe beenreflex.

In de slotfase van de eerste helft was het echter zijn overbuur die de hoofdrol opeiste. Schollen hield niet alleen Jan-Pieter Monteyne van een doelpunt, maar stopte ook de rebound van Malki. Even later pareerde de Limburgse goalie een kopbal van Ederson. Wasilewski kopte in de toegevoegde tijd nog een hoekschop van Boussoufa net over, maar G. Beerschot had de eerste speelronde ruim op punten gewonnen.

Jacobs wisselde tijdens de pauze Deschacht voor Vlcek. De thuisploeg zette alles op de aanval en ging eindelijk wat dominanter voetballen. Goed voetbal en vooral doelkansen bleven echter uit. Anderlecht voetbalde veel te traag en vooral te voorspelbaar. Het grootste gevaar kwam nog van een vrije trap van Dheedene, die net iets te weinig krul in de bal stak.

Owngoal

Het plaatselijke paars-wit werd stilaan zenuwachtig en Nicolas Frutos werd ingehaald in de hoop dat hij de partij kon doen kantelen. De Argentijn kopte een vrijschop door, maar Juhasz raakte de bal volkomen verkeerd.

Anderlecht voelde dat de kans om dit seizoen zilverwerk te winnen er niet groter op werd en ging gejaagder spelen. Frutos legde af, maar Boussoufa kreeg de bal niet tussen de palen. De boomlange Argentijn lag indirect toch aan de basis van de winst. De belaagde Dheedene devieerde de bal in eigen doel.

Anderlecht kreeg zo plots een heel andere uitgangspositie en had alle reden om zich gelukkig te voelen. De statistieken helden overduidelijk in het voordeel van de Antwerpenaars uit. Anderlecht scoorde alleen beter wat het aantal overtredingen betreft. Tot Dheedene dus zijn eigen doelman versloeg.