‘Mist in akkoord is blauwe mist’
Foto: belga
‘Als verantwoordelijke partij stappen we mee in deze regering. Maar we vragen wel een meerjarenbegroting tegen 15 juli’, zegt Open VLD-voorzitter Bart Somers. De mist in het regeerakkoord is volgens hem ‘blauwe mist’.
‘Vol vuur deze regering verdedigen, dat doe ik niet. Wel met realisme. Wij zijn en blijven een verantwoordelijke partij. Vandaag spelen we opnieuw die rol. In december vorig jaar trok onze kopman, premier Guy Verhofstadt, dit land uit het moeras. Wij gaan nu verder op zijn sporen’, stelde Somers bij het begin van het liberale congres in zaal Diamant Brussel.

Het enthousiasme bij de liberale achterban over Leterme I was duidelijk minder dan voor Verhofstadt III. Zo’n 375 leden vonden het de moeite deze keer naar Brussel af te zakken, een pak minder dan in december. Toen zinderde de zaal nog uren na van de comeback die Verhofstadt maakte. ‘Na het konijn komt nu het dwergkonijn’, zo schetste een kopstuk met een grapje de liberale inschatting van de verhoudingen tussen de huidige en toekomstige premier.

‘Uiteraard is dit niet onze voorkeursploeg, iedereen weet dat wij liever een regering zonder de PS hadden gemaakt. Maar we zijn er toch in geslaagd een aantal belangrijke liberale punten door te drukken. De hervorming van het arbeidsmarktbeleid is een belangrijk punt, net als de garantie dat er een substantiële lastenverlaging komt’, zei Somers. Open VLD hamerde erop dat ze geen ongedekte cheque tekenen. ‘Wij vragen dat Yves Leterme (CD&V) als premier tegen 15 juli werk maakt van een meerjarenbegroting’, zei Somers nog.

Over de verdeling van de ministerposten was tijdens het congres nog geen duidelijkheid. Geruchten als zou Patrick Dewael het departement Werk krijgen, werden afgedaan met grapjes als: ‘Eindelijk gaat Patrick aan het werk.’ Ondertussen was de onvrede over de uitspraken van aftredend minister van Werk Josly Piëtte (CDH) – ‘Mijn opvolger mag geen liberaal zijn’ – groot bij Open VLD. ‘We moeten echt af van het dogma dat de sociale departementen per se naar een ACW’er of een socialist moeten gaan’, zei fractieleider Bart Tommelein.

Opmerkelijk was dat Vincent Van Quickenborne, hardnekkig genoemd als toekomstig Open VLD-minister, zich niet te veel illusies maakt over de samenhang van Leterme I: ‘Dit wordt geen ploeg, maar een optelsom van individuen. Zeker met zo’n open regeerakkoord zal het er op aankomen om sterke persoonlijkheden naar de regering te sturen.’ Karel De Gucht sprak over een onvoltooide symfonie, met serieus wat krassen. ‘Ik heb Leterme verschillende keren horen zeggen dat hij nooit in een regering zou stappen zonder communautair akkoord. Als hij vandaag zegt dat hij eruit stapt zonder zo’n akkoord, ben ik niet onder de indruk.’

Elf liberalen stemden uiteindelijk tegen regeringsdeelname. De negentien aanwezige Jong VLD’ers onthielden zich. ‘Dit akkoord is echt te mistig en onduidelijk op tal van punten, zo staat er niets concreets in over de sanering van het overheidsapparaat’, aldus Jong VLD-voorzitter Philippe De Backer.