In tegenstelling tot de Amerikaanse en de Aziatische beurzen werd er woensdag op de Europese markten niet euforisch gereageerd op de laatste renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank. Ook in Brussel bleek de lagere Amerikaans rente onvoldoende om beleggers op te monteren.
De vele jaarcijfers die de Belgische beurs te verwerken kreeg, bleken meer vragen op te roepen dan te beantwoorden. De Bel-20 sloot uiteindelijk 0,5 procent lager op 3.641,48 punten.

De Brusselse beursindex was de dag nochtans met winst gestart nadat de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, de dag voordien had beslist haar belangrijkste rentetarief met 75 basispunten te verlagen, en tegelijk de deur op een kier had gezet voor verdere renteverlagingen.

De beslissing van de Fed gaf vooral de financiële waarden een duwtje in de rug. Dexia steeg met 2,9 procent tot 16,88 euro en was daarmee de grootste stijger binnen de Bel-20-index. KBC won en 0,9 procent op 79,86 euro en Fortis steeg met 0,8 procent tot 14,82 euro. Fortis maakte trouwens eindelijk een einde aan de dagenlange speculatie over de zogeheten ‘mystery partner’ die de bank-verzekeraar heeft aangetrokken om zijn solvabiliteit op te krikken.

De Chinese verzekeringsgroep Ping An, tevens de hoofdaandeelhouder van Fortis, neemt de helft van vermogensbeheerder Fortis Investments over voor 2,15 miljard euro. De deal moet niet alleen helpen om Fortis vermogenspositie aan te sterken, maar ook om de positie van de bank-verzekeraar in Azië verder te verstevigen.

Buiten de financiële sector viel er echter maar weinig goed nieuws te rapen. Nyrstar kreeg een dreun van 6 procent op 13 euro en was daarmee de grootste daler binnen de Bel20. De grootste zinkproducent ter wereld publiceerde nochtans degelijke jaarcijfers, met een nettowinst van 286 miljoen euro.

Maar de groep wilde geen vooruitzichten geven voor 2008 en maakte ook duidelijk dat het de evolutie van de dollar en van de zinkprijs niet in de hand heeft. Die zinkprijs donderde wel met meer dan 5 procent naar beneden op de Londense metaalmarkt. Handelaars vrezen dat de vraag naar het metaal zal afnemen door de tragere economische groei.

Andere zware verliezer was Belgacom, dat 4,4 procent lager ging tot 28,38 euro. De hele Europese telecomsector stond trouwens onder druk nadat Deutsche Telekom had laten weten voor dit jaar op een lagere omzet en winst te rekenen.

Beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert steeg 0,3 procent tot 4,54 euro. Het Deense fonds Sparinvest blijkt zijn belang van 3,39 in Agfa tot onder de 3 procent te hebben gebracht, blijkt uit een participatiemelding van Euronext Brussel. De melding geeft niet weer hoeveel Sparinvest nog in handen heeft van Agfa-Gevaert.

Metris, de Leuvense specialist in driedimensionale meettechnologie, was de zwaarste verliezer in Brussel met een daling van 13,9 procent tot 10,20 euro. De Leuvense specialist in driedimensionale meettechnologie haalde met een groei van 50 procent een omzet binnen de verwachtingen, maar liet het afweten op het vlak van rendabiliteit. De brutomarge kwam uit op 51 procent, een daling als gevolg van de overnames met lagere marges. Daardoor stelde vooral de bedrijfswinst (ebit) teleur. Die bleef hangen op 7,5 miljoen euro, terwijl de analisten hadden gerekend op 10,3 miljoen euro.

Zetes, een specialist in elektronische identificatie van personen en goederen, heeft het boekjaar 2007 afgesloten met een nettowinst van 6,3 miljoen euro, 39 procent meer dan in 2006.