'Troepen binnen zestien maanden terug uit Irak'
Foto: ap
De Verenigde Staten zijn onveiliger als gevolg van de oorlog in Irak. Dat heeft de Democratische presidentskandidaat Barack Obama woensdag gezegd. Als Obama het Witte Huis haalt dan trekt hij naar eigen zeggen binnen zestien maanden de Amerikaanse troepen terug uit Irak.
Obama haalde uit naar zijn rivaal voor de Democratische nominatie, collega-senator Hillary Clinton. De kiezers kunnen niet op haar vertrouwen als het erop aankomt de oorlog in Irak te beëindigen, omdat ze zich pas tegen de oorlog uitsprak nadat ze in de race naar het Witte Huis was gestapt, zei Obama.

De senator van Illinois was al vanaf het begin tegen de oorlog, terwijl Clinton in de senaat voor de oorlog stemde.

Als president zou Obama de aandacht richten op Afghanistan en Pakistan. Leiders van Al-Qaida, onder wie Osama bin Laden, zouden zich schuilhouden in het onherbergzame grensgebied. Elk jaar zou hij een miljard dollar aan niet-militaire steun aan het Afghaanse volk geven, zei hij.

Clinton zegt dat ze, als ze president wordt, binnen twee maanden begint met de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Irak. President George Bush zei woensdag dat de invasie en bezetting van Irak de VS veiliger hebben gemaakt.