Weylandt pakt Nokere Koerse
Foto: Marc Goyvaerts / GMAX Agency
Wouter Weylandt (QuickStep) heeft Nokere Koerse gewonnen. In een massaspurt, na 196,9 km wedstrijd, was de 23-jarige Weylandt sneller dan neoprof Jürgen Roelandts en de Duitser André Greipel.
Na goed 15 kilometer zonderden drie renners zich af: Sep Vanmarcke, de Duitser Bjorn Papstein en de Fransman David Boucher. Dit trio mocht de eerste van tien plaatselijke omlopen, van elk 14,8 kilometer op en rond Nokereberg, aansnijden met een voorsprong van 4:48 op het peloton dat in twee stukken gebroken was.

Het eerste deel van de grote groep hield na de eerste beklimming van Nokereberg de benen stil, waardoor achteraan alles weer netjes samensmolt en de drie leiders hun voorsprong verder konden uitbouwen tot zelfs 10 minuten. Het peloton werd op dat moment door de ordediensten, via de wedstrijdradio, aangemaand om de snelheid wat op te drijven. Dit om het verkeer in de omgeving van Nokere niet al te veel in de soep te laten draaien. Meteen gaf de grote groep gehoor aan deze oproep en werd er aan de voorsprong van het leidende trio geknabbeld. Met nog 70 kilometer voor de boeg fietsten de drie nog 7 minuten uit voor het peloton, dat stelselmatig verder werd uitgedund.

De Hongaar Laszlo Bodrogi zette op zowat 45 kilometer van de finish in zijn eentje een tegenaanval op, maar hij werd al snel weer gegrepen door een eerste deel van het peloton. Het leidende trio bleef verder knokken, maar moest zich op 25 kilometer van de eindmeet uiteindelijk toch gewonnen geven. Bij het ingaan van de slotronde voerde Kevin Hulsmans fors het tempo op om de kanshebbers op de eindzege nog verder uit te dunnen, waarin hij ook slaagde.

In volle finale gingen de Nederlander Laurens ten Dam en de Duitser Domenik Klemme hun kans. Het peloton liet echter niet begaan, zodat een ruime groep een laatste keer Nokereberg mocht opstormen. Jürgen Roelandts leek het eerst te zullen halen, maar hij werd nog voorbijgestoken door Wouter Weylandt.