Ping An koopt helft Fortis Investment
Ping An pompte eind vorig jaar al 1,8 miljard euro in Fortis en koopt nu gedeeltelijk Fortis Investments.reuters
Foto: © STRINGER/CHINA
Ping An Insurance, de tweede grootste verzekeraar van China, wil de helft van Fortis Investments, de divisie vermogensbeheer van Fortis, kopen voor 2,15 miljard euro.
Fortis bevestigt dit vandaag in een persbericht. Het nieuws was vorige week al uitgelekt.

Fortis en Ping An Insurance hebben een 'memorandum of understanding' getekend om 'een wereldwijd partnerschap in vermogensbeheer te vormen', zo luidt het. Daarin is afgesproken dat Ping An de helft van de aandelen van Fortis Investments zal overnemen. De divisie vermogensbeheer zal dan omgedoopt worden tot Fortis Ping An Investments.

'Door middel van dit partnerschap zal Ping An een impuls kunnen geven aan haar strategie om wereldwijd vermogensbeheeractiviteiten (...) op te zetten terwijl Fortis de ontwikkeling van haar activiteiten in China en Zuidoost-Azië aanzienlijk zal kunnen versnellen', luidt het woensdag.

Fortis Ping An Investments blijft geconsolideerd door Fortis. Eind december vorig jaar was de vermogensbeheerder voor ongeveer 23 miljoen euro blootgesteld aan obligaties met risicovolle kredieten en leningen als onderpand. Fortis geeft aan dat het Ping An zal vergoeden voor eventuele waardeverminderingen die er op die portefeuille werden geboekt.

Er werd al gespeculeerd over een samenwerking tussen Fortis en Ping An sinds de bekendmaking van de jaarresultaten van Fortis op 7 maart. Toen werd aangekondigd dat er exclusieve gesprekken werden gevoerd over een transactie die aanzienlijk zou bijdragen tot de solvabiliteit van de groep. Ping An heeft een aandeel van 4,99 procent in Fortis en is daarmee de grootste aandeelhouder.

Fortis Investments heeft ongeveer 245 miljard euro onder beheer, het overgenomen ABN Amro Asset Management meegerekend.

De transactie moet nog goedgekeurd worden door de toezichthouders.