1929

Hugo Claus wordt op 5 april om 9 uur 's avonds geboren in het Brugse Sint-Janshospitaal. Hij is de eerste zoon van drukker Jozef Claus en Germaine Vanderlinden. In 1930 al moet de kleine Hugo op kostschool. Vanaf 1931 woont het gezin Claus in Kortrijk.

1944

Claus volgt tijdens de oorlog Grieks-Latijnse op het Atheneum van Kortrijk. Verschillende leraars zijn er radicale flaminganten. Claus is goed in scoort goed voor Nederlands, minder voor wiskunde en goed gedrag.

Hij wordt lid van de NSJV, de Nationaal-Socialistische Jeugd Vlaanderen. Dan stopt de oorlog. De Na de oorlog wordt de drukkerij van het gezin wordt vernield door het verzet. Jozef Claus wordt gevangen genomen en gaat tot 1946 achter de tralies.

1947

Jozef drukt Hugo's eerste dichtbundel van zijn eerstgeborene, Kleine reeks. Hugo Claus vlucht naar Frankrijk en verdient er geld met seizoensarbeid en zwarte suikerhandel. Daarna trekt hij naar Parijs, waar hij de experimentelen leert kennen.

Een jaar later schrijft hij zijn eerste roman, 'De eendenjach't. Nog een jaar later ontmoet Hugo Claus hij de beeldschone redersdochter Elly Overzier, op een poëzieavond in Oostende, waar hij sinds 1948 woonde. Elly wordt zijn eerste echtgenote in 1955.

1949

Het eerste nummer van het legendarische literaire tijdschrift Tijd en Mens verschijnt. Claus is één een van de redacteurs.

1950

Hij wint met 'De eendenjacht', herdoopt tot 'De Metsiers', zijn eerste prijs. Een lauwe Elsschot zit in de jury. Claus raakt dat jaar helemaal betrokken bij de internationale Cobra-kunstbeweging en verblijft de volgende jaren vaak in Parijs.

Claus schrijft een credo voor zijn leven en zijn werk: 'Ik verkies, dat de eeuwig-menselijke thema's en dito-woorden een deukje krijgen.' Er volgen meer prijzen en af en toe een relletje. Hij wordt onder meer beticht van plagiaat, insubordinatie en infaam geldgewin.

1955

Claus en Elly hebben drie jaar doorgebracht in Italië maar keren terug en gaan gaan na drie jaar Italië in Gent wonen. 'De Oostakkerse gedichten' verschijnt, 'verweg het beste dat ik ooit schreef', en het toneelstuk 'Een bruid in de morgen'. De volgende jaren wordt Claus ook als toneelauteur annex filmscenarist heel actief. En succesvol, niet in het minst in Nederland.

1963

Elly en Hugo krijgen een zoon. Ze noemen hem Thomas.

1965

Kwaad omdat hij geen directeur mag worden van het NTG, verbiedt Claus om zijn stukken nog langer in Gent op te voeren. Claus was zelf net van Gent naar Nukerke verhuisd. Zijn roman De verwondering uit 1962 blijft prijzen winnen.

1967

Claus heeft al veel filmscenario's geschreven, voor onder andere vooranderen Fons Rademakers. Nu debuteert hij zelf als regisseur, met De vijanden.

1968

Het revolutiejaar is ook het jaar waarin Claus tijdens een Cubareis zijn bewondering uitdrukt voor het 'tropisch communisme' en door een rechtbank wordt veroordeeld voor zedenschennis. Hij heeft in Masscheroen drie naakte mannen het toneel opgestuurd. Een jaar later wordt zijn gevangenisstraf omgezet tot een voorwaardelijk straf en een geldboete.

1970

Hugo Claus woont vanaf nu in Amsterdam. Hij heeft een relatie met de zeven jaar jongere Kitty Courbois. Later schrijft Claus over hun dolle tijd de wrange roman 'Het jaar van de kreeft'.

Maar niet alles loopt slecht. Een jaar later krijgt Claus zijn derde Staatsprijs. Hij overtreft zijn vorige liefde in 1973, wanneer hij met de 24 jaar jongere Sylvia Kristel een relatie begint, met haar in de filmwereld verzeilt, met haar in Parijs gaat wonen, met haar zijn zoon Arthur maakt en nog later met haar twee jaar met haar een bouwfirma heeft, de NV Groep Kristel.

1977

Claus woont weer in Gent. Zijn broer Guido bezit daar inmiddels de nachtclub Hotsy Totsy.

1979

Claus wordt vijftig, krijgt zijn vierde Staatsprijs en een tentoonstelling.

1983

Op de laatste dag van het vorige jaar had Hugo Claus zijn uitgever het manuscript van een nieuw boek overhandigd. Het verdriet van België wordt dat jaar de eerste megaseller van de Vlaamse letteren.

Het levert Claus roem, geld en weer een nieuwe Staatsprijs op, in 1984, het jaar dat zijn moeder overlijdt. Twee jaar daarna sterft zijn vader.

1989

Het Nederlandse Boekenweekgeschenk van zijn hand, De zwaardvis, wordt meteen gedrukt op 500.000 exemplaren. Claus is zestig geworden.

1991

Claus wordt dezer jaren langs alle kanten gefêteerd en gehuldigd, maar er is ook slecht nieuws. Zijn broer Guido sterft. Een jaar later krijgt Hugo Claus prostaatkanker. Twee jaar later vindt hij zijn tweede echtgenote.

Hugo Claus trouwt met Veerle de Wit. Hij woont dan al enkele jaren afwisselend in Antwerpen en Frankrijk.

1996

Het jaar van 'De geruchten', zijn laatste grote roman. Twee jaar later krijgt hij er de Europese Aristeion Literatuurprijs voor, en schrijft hij er met Onvoltooid verleden een vervolg op.

Nog eens twee jaar later, Claus wordt dan zeventig, volgt zijn zevende staatsprijsStaatsprijs, deze keer eentjedit keer voor zijn hele loopbaan. In de jaren daarna volgen nog een paar grote prijzen. Zelf publiceert Claus nog erg weinig.

2006

Dokters constateren officieel Alzheimer. Een jaar voordien heeft Claus zijn huis in Frankrijk verkocht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in