Zowel Europeanen als Amerikanen willen de transatlantische banden aanhalen. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van de British Council. Het gaat om 63 procent van de Europeanen. Alleen de meeste Fransen zijn tegen nauwere banden met de Verenigde Staten.
Europeanen en Amerikanen zijn ontevreden over de huidige betrekkingen. Vooral wat betreft het vinden van concrete oplossingen voor wereldwijde problemen schiet volgens hen de relatie tussen de VS en Europa tekort.

Vijfentachtig procent van de ondervraagden gaf een negatief oordeel over de gezamenlijke pogingen om klimaatverandering tegen te gaan, terwijl 48 procent ontevreden is over de gezamenlijke militaire missies.

De British Council zette het onderzoek op na te hebben geconcludeerd dat het 'anti-Amerikanisme' in Europa toeneemt en dat Europa steeds minder belangrijk wordt voor de VS, zei Sharon Memis, de voorzitter van de Amerikaanse afdeling van de Council.

Volgens algemeen voorzitter Neil Kinnock zijn dit de oorzaken voor de daling van het wederzijds respect en de afname van het gevoel elkaar nodig te hebben: de globalisering, de opeenvolgende communicatierevoluties en 'recente geopolitieke standpunten en militaire operaties', waarmee hij ongetwijfeld onder meer op de oorlog in Irak doelde. De British Council wil de transatlantische banden aanhalen en is daartoe een campagne gestart.

Zowel Europeanen als Amerikanen maken zich het meest zorgen over het milieu, gevolgd door oorlog en conflicten. Armoede en ongelijkheid zijn de belangrijkste zorgen van de Fransen, terwijl een aanzienlijk deel van de Amerikanen zich niet met deze vraagstukken bezighoudt.

Europeanen hebben over het algemeen minder op met Amerikanen dan andersom. Zevenenvijftig procent van de Amerikanen is positief over de invloed van Europa in de wereld. Slechts 44 procent van de Europeanen vindt hetzelfde van de Verenigde Staten. De Fransen en de Duitsers zijn relatief negatief over de invloed van de VS, terwijl nieuwe EU-burgers zoals de Polen een stuk positiever zijn.