Vanaf mei kunnen Belgische veehouders hun dieren laten vaccineren tegen blauwtong. Voor schapen en runderen wordt de inenting verplicht. Dat maakten minister van Landbouw Sabine Laruelle en Gilbert Houins, gedelegeerd bestuurder van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), woensdag bekend op een persconferentie.
Blauwtong wordt overgebracht door een mug en treft vooral schapen en runderen. Schapen krijgen koorts, een soms opgezwollen blauwe tong, ontstekingen van de mondholte, huid en spieren en kunnen tijdelijk onvruchtbaar zijn. Bij runderen zijn de symptomen minder uitgesproken, maar ze geven minder melk, zijn tijdelijk onvruchtbaar of brengen misvormde kalveren ter wereld.

Virus overleefde de winter

De ziekte, die in heel Europa voorkomt, dook in België voor het eerst op in 2006. Dat jaar werden 695 gevallen geregistreerd. In 2007 werden 6.870 bedrijven getroffen door het blauwtongvirus. In België hadden de veehouders te maken met serotype 8. Gehoopt werd dat het virus de winter niet zou overleven, maar het blijkt stand te hebben gehouden en wordt doorgaans weer actief vanaf de lente, wanneer de dieren in de wei staan.

Vaccinatie is dan ook de enige oplossing, zegt Houins. Om het aantal gevallen in 2008 te doen dalen, moet meer dan 80 procent van de gevoelige dieren gevaccineerd worden. Tot nu toe was er geen vaccin voor serotype 8 beschikbaar. Maar in mei wordt de eerste levering verwacht. In totaal zijn 6 miljoen doses besteld voor de 3 miljoen dieren die in aanmerking komen (en meerdere spuitjes moeten krijgen). Ze worden geleverd door het Britse Mérial en het Spaanse Fort Dodge.

Verplicht voor schapen en runderen

De inenting is verplicht voor schapen en runderen. Schapen, runderen jonger dan 2 jaar en fokstieren krijgen voorrang. De jonge runderen zijn het gevoeligst omdat zij nog geen natuurlijke weerstand hebben opgebouwd tegen de ziekte. De fokstieren hebben prioriteit omdat blauwtong de vruchtbaarheid doet dalen. Voor geiten, hertachtigen en vleeskalveren is de vaccinatie vrijwillig.

Dierenartsen die het vaccin willen aankopen, moeten daarvoor eerst groen licht krijgen van het FAVV. Ze dienen ook elke vaccinatie te registreren en door te geven aan het FAVV. Volgens Houins zal het geen probleem stellen om de veehouders te mobiliseren, aangezien ze zelf baat hebben bij de vaccinatie en de sociale druk onder de landbouwers groot zal zijn.

De Europese Commissie besliste begin maart 72 miljoen euro uit te trekken voor de nationale vaccinatieprogramma’s. Daarmee vergoedt ze de aankoop van de vaccins haast volledig. De toediening neemt ze voor de helft voor haar rekening, met een plafond van 2 euro voor runderen en van 75 cent voor schapen. Wetenschappers hopen dat de ziekte dankzij de vaccinatie over 2 à 3 jaar uitgeroeid is.