Dalai Lama verzoekt om stopzetting mars op Tibet
Foto: Reuters
De geestelijk leider van de Tibetanen, de Dalai Lama, heeft woensdag de organisatoren van een protestmars naar Tibet verzocht het protest op te geven. Een naaste medewerker van de Dalai Lama, Tenzin Taklha, heeft dit gezegd. De organisatoren wilden niet onmiddellijk reageren, maar zeiden snel een besluit te zullen nemen.
Tenzin Taklha zei dat de Dalai Lama persoonlijk met leden van de vijf organisatiecomités had gesproken en hen had opgeroepen het protest te beëindigen. De Dalai Lama heeft geen functie binnen de regering in ballingschap, die wordt geleid door een premier, maar geldt ook formeel als geestelijk leider van de Tibetanen als de hoogste autoriteit.

De protestmars begon 10 maart, de dag waarop de vlucht in ballingschap van 1959 wordt herdacht. Nadat de ruim honderd deelnemers in Dharamsala waren tegengehouden door de Indiase politie, werd de mars hervat.

Het Tibetaanse parlement in ballingschap demonstreerde woensdag in de Indiase hoofdstad New Delhi voor een onafhankelijk onderzoek naar het recente geweld in Tibet. Drieënveertig parlementsleden waren naar New Delhi gereisd om daar hun solidariteit te betuigen met de actievoerders in Lhasa en andere Tibetaanse gemeenschappen in China.

Parlementslid Youdon Aukatsang zei dat in Tibet sprake is van 'door de staat gesteund geweld', dat een krachtige veroordeling van de Chinese regering door de wereldgemeenschap vereist.

Volgens de regering in ballingschap zijn bij het geweld van eind vorige week ten minste tachtig Tibetanen omgekomen. China houdt het op zestien doden en verwijt de Dalai Lama tot geweld te hebben aangezet. Aukatsang wees er op dat de Dalai Lama het symbool van geweldloosheid is. 'Hij heeft daarin geen enkele rol gespeeld', zei het parlementslid.

De Chinese regering zegt dat groepen Tibetanen vrijdag in Lhasa winkels, woningen, banken, overheidsscholen, kantoorpanden en tientallen voertuigen in brand hebben gestoken of vernield. In totaal zouden ruim driehonderd panden zijn verwoest. De schade wordt geraamd op 9 miljoen euro.