Op Euronext Brussel is de openingswinst van de Bel-20 tegen de middag al volledig verdwenen. De index schommelt rond het niveau van de slotkoers van dinsdag.
Bij het openen van de handel stond de Bel-20 op 3.711,18 punten, bijna 1,4 procent boven het slot van gisteren. Na een uur handel was de winst al volledig verdwenen, om vervolgens de rest van de voormiddag in het rood te staan. sinds 12.45 uur is het verlies weggewerkt.

Terwijl op de meeste Europese beurzen de bankaandelen in het rood staan, noteren in Brussel zowel Dexia als Fortis een kleine winst. Elders in Europa staan veel banken op verlies na het besluit van de Fed om de rente met 0,75 basispunten te verlagen. Beleggers vrezen dat het einde van de kredietcrisis nog niet in zicht is.

Omstreeks 13u neemt Dexia de koppositie onder de stijgers op zich. De bank-verzekeraar klimt 3,17 procent tot 16,92 euro. Fortis (+0,34 procent) houdt de winst bescheidener en KBC (-0,19 procent) daalt licht

. Ook materiaaltechnologiegroep Umicore (+ 0,63 procent), de Antwerpse holding Ackermans & van Haaren (0,54 procent) en staaldraadproducent Bekaert (0,14 procent) presteren beter dan gemiddeld.

Onder de vijftien dalers wordt Belgacom het zwaarst getroffen. De telecommunicatiegroep verliest 3,84 procent tot 28,56 euro.

De beleggers smaken de jaarresultaten van zinkreus Nyrstar niet die voorbeurs bekend gemaakt werden. Nyrstar verlies van 1,66 procent tot 13,60 euro. De nieuweling in de Bel20 boekte een nettowinst van 286 miljoen euro en stelt een divident van 0,40 euro per aandeel voor. Bij opening schoot het aandeel nog ruim 3 procent hoger.

Ook Mobistar (-1,59 procent), Suez (-1,43 procent) en Colruyt (-1,35 procent) voelen de hete adem van de beleggers.

Op de brede markt is Metris de grootste opvaller. Het aandeel noteert na tegenvallende jaarcijfers om 12.45 uur op -13,92 procent. Bij opening schoot de aandelenkorf 1,41 procent hoger. Na ongeveer een uur handel was dat al afgekalfd tot ongeveer een procent. Dinsdag beleefden de beurzen in afwachting van een rentebesluit van de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, een forse wederopstanding na een desastreuze handelsdag maandag. De Fed verlaagde zijn belangrijkste rentetarief dinsdagavond met 75 basispunten tot 2,25 procent.