Toshiba ziet sterretjes na dvd-oorlog
Toshiba verkocht tot nu toe wereldwijd ongeveer 1,3 miljoen recorders met de hd-dvd-technologie. De totale schade voor de Japanse elektronicareus zou meer dan één miljard dollar bedragen.afp
Foto: © YOSHIKAZU TSUNO
Het Japanse elektronicabedrijf Toshiba heeft woensdag een winstwaarschuwing moeten geven. Vorige maand heeft het bedrijf zich teruggetrokken uit de HD DVD-markt, en de aankondiging komt daarom niet volledig onverwacht.
De winstvooruitzichten werden met 31 procent verlaagd. De nettojaarwinst zou volgens het bedrijf uitkomen op 125 miljard yen (1,3 miljard dollar) tegen de 180 miljard yen waarvan eerst sprake. Het boekjaar van Toshiba wordt op 31 maart afgesloten. De 125 miljard yen is ook 9 procent minder dan vorig boekjaar.

Toshiba maakte vorige maand bekend dat het zich terugtrok uit de strijd voor het formaat van de volgende generatie DVD's. Het formaat dat Toshiba had ontwikkeld, moest het onderspit delven voor de Blu-raystandaard van Sony.

De operationele winst van Toshiba zou 230 miljard yen bedragen, 11 procent lager dan vorig boekjaar. Eerder voorspelde het concern een operationele jaarwinst van 290 miljard yen.