Buurlanden Servië gaan Kosovo erkennen
Foto: rr
Kroatië, Hongarije en Bulgarije, drie buurlanden van Servië, hebben woensdag aangekondigd dat zij de 'onafhankelijkheid' van de voormalige Zuid-Servische provincie gaan erkennen.
Servië reageerde misnoegd. Minister van Buitenlandse Zaken Vuk Jeremic stelde dat het beleid van Belgrado ten aanzien van Kosovo ongewijzigd blijft, ook na de vervroegde parlementsverkiezingen van 11 mei.

Verder zei hij dat Servië nog steeds hoopt op nieuwe onderhandelingen over Kosovo onder gezag van de Verenigde Naties. 'Wij zijn bereid tot een compromis; het is niet onmogelijk', zei hij tijdens een bezoek aan Griekenland.

In een gemeenschappelijke verklaring trachtten de drie wat zalf op de Servische wonde te smeren. 'De drie landen steunen ook het verdiepen van de relaties tussen Servië en de EU' luidde het. Er werd ook gesteld dat 'Kosovo garanties moet geven voor een multi-etnische staat',

Dinsdag had de invloedrijke denktank ICG (International Crisis Group) in een 'alarmerend' rapport de landen die dat nog niet gedaan hebben, opgeroepen Kosovo te erkennen.

Eveneens dinsdag besloot ook Canada Kosovo te erkennen. De Canadezen benadrukten de 'uniciteit' van het geval-Kosovo: de erkenning mag geen vrijbrief worden voor een onafhankelijkheidsverklaring van Québec.

Dubieuze houding van Spanje

Spanje, dat het land niet erkent, bekleedt een contradictorische houding in Kosovo, zo zegt de Spaanse pers. Aan de ene kant wil Spanje de onafhankelijkheid van Kosovo niet erkennen, aan de andere kant blijven de Spaanse soldaten en agenten wel aanwezig in de afvallige Servische provincie.

De Spaanse krant El Mundo benadrukt het gebrek aan samenhang in het buitenlands beleid. 'Spanje speelt de rol van militaire bezetter in eerste lijn in een conflict om de onafhankelijkheid te verzekeren, terwijl we ons tegen de onafhankelijkheid hebben uitgesproken.'