In de zuidelijke Iraakse havenstad Basra zijn op 24 uur tijd 17 grenswachten gedood. In Kirkoek schoten Amerikaanse soldaten 'per vergissing' drie Iraakse politieagenten dood.
De lijken van de grenstroepen werden in verscheidene stadswijken aangetroffen, zo meldde een woordvoerder van de veiligheidsdiensten. Eveneens in Basra raakte een vertrouweling van grootayatollah Ali al-Sistani bij een aanslag zwaar gewond. De chauffeur van de man werd dodelijk getroffen. Een en ander kadert in de machtsstrijd tussen sjiitische milities na de terugtrekking in december van de Britse bezettingstroepen.

Doden aan checkpoint

Nabij Kirkoek, in het noorden van Irak, schoten Amerikaanse soldaten woensdag 'per vergissing' drie Iraakse politieagenten dood. Een vierde agent werd zwaar gewond. De agenten hadden in hun auto aan een te hoog geachte snelheid een checkpoint genaderd, waardoor de VS-soldaten een aanslag met een autobom vreesden, zo luidde de verklaring voor het 'incident'.

Vijf doden bij kamikaze

In de stad Balad, in de ten noordoosten van Bagdad gelegen provincie Diyala, sleurde woensdag een kamikaze vijf mensen mee de dood in; 16 mensen raakten bij de explosie op een marktplaats gewond.