Nyrstar boekt nettowinst van 286 miljoen euro in 2007
Paul Fowler, de voormalige coo van Zinifex, is de nieuwe gedelegeerd bestuurder van Nyrstar.photo news
Foto: © Bert Van Den Broucke
Nyrstar, de grootste producent van zink ter wereld, heeft het boekjaar 2007 afgesloten met een nettowinst van 286 miljoen euro. De bedrijfswinst (ebit) kwam uit op 467 miljoen euro. De jongste Bel-20'er stelt een dividend voor van 0,40 euro per aandeel. Voor 2008 rekent Nyrstar op hogere verwerkingslonen.
De omzet van de groep kwam uit op 3,8 miljard euro, een stijging van 13 procent. De bedrijfskasstroom (ebitda) groeide met 5 procent tot 560 miljoen euro.

Voor 2008 verwacht het bedrijf dat de treatment and refining charges (TC/RC's) zullen toenemen door het overschot aan zinkconcentraten. De TC/RC's, de belangrijkste inkomstenbron voor Nyrstar, zijn de premies die Nyrstar ontvangt van de mijnen voor de verwerking van zinkconcentraat tot puur zink.

Die lonen worden jaarlijks onderhandeld. Nyrstar staat daarin in een gunstige positie doordat er wereldwijd door de mijnen meer zink wordt opgehaald dan er smelterscapaciteit is. De groep verwacht een verbetering van de prijs van 300 dollar per ton die in 2007 gangbaar was.

Voorts ziet Nyrstar een fors groeipotenentieel voor de zinkmarkt gedreven door de sterke vraag in China en andere groeimarkten. Zink wordt vooral gebruikt voor het galvaniseren (roestvrij maken) van staal.

De zinkproductie, die in 2007 1,07 miljoen ton bereikte, moet volgens Nyrstar in 2008 met 3 procent toenemen.

Nyrstar ontstond in 2007 als een joint venture van de Belgische materiaaltechnologiegroep Umicore met de Australische zinkproducent Zinifex. De groep maakte zijn beursdebuut op Euronext Brussel in oktober 2007 en werd begin maart opgenomen in de Bel-20-index.