Belgen én van den Hoogenband out op EK
Foto: epa
De drie Belgen die woensdagochtend op het EK zwemmen in het Nederlandse Eindhoven in actie kwamen op de 200 meter vrije slag, zijn allemaal uitgeschakeld in de reeksen. Maar ook de Nederlandse titelverdediger en vice-olympische kampioen Pieter van den Hoogenband sneuvelde verrassend in dat stadium. Hij is ziek.
Enkel de beste 16, met een maximum van twee deelnemers per land, zwemmen later vandaag de halve finales.

Glenn Surgeloose toonde zich de beste Belg. Hij tikte in de 7de van 8 reeksen aan als 5de in 1:50.19 en eindigde daarmee op de 21ste plaats, net achter van den Hoogenband (1:49.99). Stef Verachten finishte in dezelfde reeks als Surgeloose als 7de in 1:50.58 en werd daarmee 27ste. Yoris Grandjean tikte in de trage derde reeks als vierde aan in 1:51.75, goed voor een 37ste plaats.

Surgeloose "vergeet" barrage

Omdat de tijd van Surgeloose exact dezelfde was als die van de Oostenrijker David Brandl, moest een barrage uitmaken wie de eerste of tweede reserve zou worden voor de halve finales van 's avonds. Maar die barrage kwam er niet, omdat enkel Brandl op tijd in de beroepskamer aankwam. Surgeloose kwam te laat en zag de barrage aan zijn neus voorbijgaan. Indien er nu een halvefinalist forfait geeft, wordt zijn plaats vermoedelijk ingenomen door Brandl of Van den Hoogenband. Maar de Nederlander is ziek en het is mogelijk dat zijn EK er op zit.

"Pieter wilde te graag"

"Pieter werd vannacht zwetend wakker en had braakneigingen. Achteraf bekeken hadden we hem beter niet kunnen laten zwemmen, maar hij wilde te graag", lichtte Jacco Verhaeren, coach van Pieter van den Hoogenband, toe. "Dit is heel teleurstellend voor hem, want hij had hier graag wat willen laten zien. Maar hij blijft uit het water tot hij helemaal is opgeknapt. Ik ben geen dokter en kan niet voorspellen hoe lang het duurt. Het is afwachten of hij nog in actie kan komen."

"Dit is zeer teleurstellend. In mijn lange carrière is het nog nooit gebeurd. Ik ben altijd fit geweest op het juiste moment. Ik had echt uitgekeken naar dit toernooi. Dit is echt waardeloos", vertelde van den Hoogenband, die toegaf dat hij zich dinsdag ook al niet fit voelde. Hij won toen met Nederland wel nog brons op de 4x100 meter vrije slag, maar was duidelijk niet in goede doen. "Ik wilde er toen niet aan toegeven. Het zou me toch niet overkomen dat ik nu ziek zou worden. Maar helaas ging het vannacht echt goed mis. Ik voelde me te veel sportman om op de 200 meter vrije slag niet mee te doen, maar na 115 meter was het al bekeken."

Van den Hoogenbad heeft zich naast de estafettes ook ingeschreven voor de 100 meter vrije slag. Hij laat in het midden of hij deze week nog zal zwemmen. "Ik wil die jongens op de estafettes nog helpen om Peking te halen, maar ik moet nu wel eerst aan mezelf denken. Alleen als ik weer fit ben, doe ik nog mee."