Molotovcocktail legt Brussels busverkeer lam
Foto: belga
Een groot deel van het personeel van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB houdt vanochtend een stakingsactie. Hierdoor rijdt er op het hele MIVB-net geen enkele bus. De actie komt er nadat een groepje jongeren dinsdagavond in Anderlecht een bus hadden bekogeld met een molotovcocktail.
De actie, georganiseerd door het gemeenschappelijk vakbondsfront, wordt gevoerd in de drie grote busdepots Jacques Brel, Haren en Delta. Door de actie rijdt er sinds woensdagochtend 6.30 uur geen enkele bus op het MIVB-net.

De actie komt er nadat een buschauffeur dinsdagavond om 21.30 uur het slachtoffer is geworden van agressie. In de Liverpoolstraat in Anderlecht gooide een groepje jongeren met een molotovcocktail naar een bus. Niemand raakte daarbij gewond, maar een ruit van de bus raakte wel verbrijzeld en de chauffeur verkeert in shock.

Aanvankelijk werd enkel het werk neergelegd in het busdepot Jacques Brel in Sint-Jans-Molenbeek, maar vanmorgen legde ook het personeel van de stelplaatsen Delta in Oudergem en Haren het werk neer. Daar staan volgens de woordvoerder van de MIVB stakingspiketten en rijdt er geen enkele bus buiten.

De vakbonden van de MIVB zijn van plan om alle chauffeurs op te roepen om woensdag om 11 uur te verzamelen aan het Justitiepaleis in Brussel. De definitieve beslissing zou echter pas genomen worden na de crisisvergadering die momenteel aan de gang is. Volgens CSC-vakbondsman Bouazza Abdellaq staat het wel al vast dat de staking 24 uur zal duren.

De MIVB raadt reizigers aan om de tram en de metro te nemen.