Noorse onderminister bezoekt Palestijnse premier Haniyeh
Foto: EPA
OSLO - De Noorse onderminister van Buitenlandse Zaken Raymond Johansen heeft maandagmorgen een onderhoud gehad met de Palestijnse premier Ismail Haniyeh, die sinds zaterdag aan het hoofd staat van een nieuwe coalitieregering van Hamas en Fatah. Dat hebben de Noorse autoriteiten bekendgemaakt.
Noorwegen was het eerste en tot nu toe enige land dat bekendmaakte de sancties tegen de Palestijnse Autoriteiten op te heffen nu er een gematigder regering is aangetreden. Johansen was ook de eerste Europese functionaris die de nieuwe regering met een bezoek vereerde. Hij vloog zondag naar het Midden-Oosten en zou later maandag nog andere Palestijnse functionarissen ontmoeten.

Noorwegen zit niet in de Europese Unie, maar speelt al jaren een bemiddelende rol in het vredesproces voor het Midden-Oosten en is een van de belangrijkste geldschieters van de Palestijnen.

Israël dringt er bij de westerse landen op aan de nieuwe Palestijnse regering te blijven boycotten totdat Hamas geweld afzweert, Israël erkent en zich achter in het verleden met Israël gesloten akkoorden stelt. De meeste landen aarzelen hoe zij de nieuwe regering tegemoet zullen treden. De Europese Unie zei zaterdag bereid te zijn met de nieuwe regering samen te werken, op voorwaarde dat Hamas aan de drie genoemde eisen voldoet.

,,Pro-actieve afwachtende houding

Maandag zei de EU dat het Kwartet van Midden-Oostenbemiddelaars waar zij samen met de VS, de VN en Rusland deel van uitmaakt, later op de dag bijeenkomt om over de nieuwe Palestijnse regering te praten. Een woordvoerster van buitenland-coördinator Javier Solana zei dat de EU een ,,pro-actieve afwachtende houding'' zal bepleiten.

Voor de VS neemt minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice aan het overleg deel, voor Rusland minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en voor de VN secretaris-generaal Ban Ki-moon. De EU wordt vertegenwoordigd door de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier.

Solana's woordvoerster, Cristina Gallach, noemde het aantreden van de nieuwe Palestijnse coalitie positief. ,,Het heeft de Palestijnse bevolking al eenheid en vrede gegeven.'' De EU zal voorlopig vasthouden aan een provisorisch hulpprogramma dat na het aantreden van de Hamas-regering op poten werd gezet. Ondertussen zal het contact zoeken met de niet-Hamasleden in de nieuwe regering, zei Gallach. Met verscheidene van hen, onder wie de ministers van Economie, Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken, heeft de EU in het verleden al nauw samengewerkt, zei zij.