Vragen bij geldigheid smogborden
De smogverkeersborden, de verkeersborden die de maximaal toegelaten snelheid op de Vlaamse snelwegen moeten beperken tot 90 kilometer per uur bij luchtvervuiling, zijn niet gereglementeerd. Dat beweert de Gentse politierechter Eric Verstuyft althans. Het kabinet van justitieminister Jo Vandeurzen ontkent.
'Smog is niet gereglementeerd en niet terug te vinden in de wet', zegt Verstuyft. Daardoor zijn boetes bij overtredingen niet wettelijk. Eddy Greif van de federale politie had al laten weten dat er 'perfect geverbaliseerd kan worden als iemand sneller dan 90 kilometer per uur rijdt bij een smogalarm'.

Bij een dispuut is het echter de politierechter die de knoop moet doorhakken. Het ziet er dus naar uit dat boetes die voor de politierechtbank komen nietig verklaard zullen worden.

Het kabinet van justitieminister Jo Vandeurzen ontkent dat. 'Het verbodsbord van 90 kilometer per uur bestaat uiteraard', zegt Herman Dams in Gazet van Antwerpen. 'De informatie eronder speelt geen rol. Het blauwe bordje geeft alleen aan waarom - smog dus - je maximaal 90 mag rijden. Het is vergelijkbaar met dynamische borden die boven een snelweg 70 per uur aangeven in combinatie met de boodschap file. De boodschap smog legt geen beperking op. Gebeurt dat wel met zo’n blauw onderbord, bijvoorbeeld een tonnagebeperking, dan moet er een wet zijn.'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig