Als de Georgische provincies Abchazië en Zuid-Ossetië, naar het voorbeeld van Kosovo, ook hun onafhankelijkheid uitroepen, zal Rusland weigeren die te erkennen.
Dat zegt Konstantin Kosatsjev, de voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken in de Doema. ‘We erkennen Georgië met zijn grenzen, met inbegrip van Abchazië en Zuid-Ossetië’, verklaarde Kosatsjev vandaag op de radio.

‘Als we Abchazië en Zuid-Ossetië als onafhankelijke staten zouden erkennen, zou dat een ernstige crisis uitlokken in het GOS (Gemenebest van Onafhankelijke Staten, de voormalige USSR met uitzondering van de Baltische Staten, red.)’, verklaarde hij. ‘Ik ben er zeker van dat een grote meerderheid van landen die hun eigen ‘Kosovo’ of ‘Abchazië’ hebben, dat Rusland lange tijd kwalijk zouden nemen’, stelde hij nog. Hij verwees daarmee naar landen als Georgië, Moldavië of Azerbeidzjan. De drie voormalige Sovjetstaten hebben allen af te rekenen met separatistische tendensen.

Een erkenning van de twee gebieden zou ook wegen op de relatie van Moskou met Washington, de Navo en de EU, die het pro-Westerse regime van de Georgische president Michail Saakasjvili steunen, meent Kosatsjev.

Kort nadat de Zuid-Servische provincie Kosovo zondag eenzijdig haar onafhankelijkheid had uitgeroepen, kondigden de presidenten van de afvallige Georgische provincies Abchazië en Zuid-Ossetië gelijkaardige initiatieven aan. Beide provincies zijn al van kort na de Georgische onafhankelijkheid, zeventien jaar geleden, de facto zelfstandig.