Moordenaars Kitty Van Nieuwenhuysen opgepakt
Kitty Van Nieuwenhuysen Foto: rr
In de buurt van Charleroi heeft de federale gerechtelijke politie zaterdagavond drie verdachten opgepakt in de moordzaak op agente Kitty Van Nieuwenhuysen (24). Nouredin Cheikni, Hassan Iasir en Galip Kurum zijn drie zware jongens, die bovendien nog niet zo gek lang vrijkwamen.
Al snel na het drama van 4 december kwamen de speurders mogelijke verdachten op het spoor. Het ging om een drietal dat stamde uit kringen van zware overvallers uit Charleroi: Nouredin Cheikni en Hassan Iasir, allebei van Noord-Afrikaanse afkomst en Galip Kurum, die van Turkse afkomst is.

Blijkbaar beseften deze kerels dat de politie ze bovenaan haar lijst van op te sporen verdachten zou plaatsen. Meteen na de feiten weken ze dan ook uit naar hun respectievelijke moederland. Ze doken daar onder in afwachting dat de gemoederen in België zouden bedaren.

Maar de politie bleef bijzonder waakzaam voor hun mogelijke terugkeer. Onlangs vernamen ze dat eerst een eerste en dan de andere twee leden van het drietal vroeger dan verwacht naar ons land waren teruggekomen. Zodra ze er zeker van waren dat ze alle drie samen op ons grondgebied aanwezig waren, zette de Brusselse onderzoeksrechter Thierry Freyne het plan in werking dat hij op voorhand met de politie had bedacht om de drie verdachten in de kraag te vatten.

Gisteren werd de speciale interventie-eenheid van de federale politie opgetrommeld omdat de verdachten de reputatie genieten erg gevaarlijk te zijn. Vrij snel konden twee van de drie verdachten gegrepen worden. Het onderscheppen van de derde man verliep minder vlot, maar uiteindelijk kon ook hij gepakt worden. Alle drie de arrestaties vonden plaats in en rondom Charleroi.

Kitty Van Nieuwenhuysen was in de nacht van 3 op 4 december 2007 op patrouille met haar stagebegeleider bij de politie van Beersel. Nog voor het krieken van de dag kregen zij een oproep binnen voor mensen die aan de Zennestraat in Lot een groepje onbekenden verdacht zagen doen rond een geparkeerde bestelwagen. Toen de agenten ter plekke kwamen, werden ze meteen onder vuur genomen door de verdachten, die net een buurtbewoner op een gewelddadige manier van zijn autosleutels beroofd hadden. De man kreeg daarbij twee kogels in het lichaam, maar was niet levensgevaarlijk gewond.

De regen van kogels die de gangsters met een kalasjnikov op de agenten afschoten, liet Kitty Van Nieuwenhuysen geen enkele kans. Ze werd getroffen in het hoofd en was op slag dood. Haar collega werd zwaargewond.

De gangsters gingen aan de haal met de auto van de buurtbewoner. De wagen werd teruggevonden in de streek van Charleroi. Op de plaats van het drama moesten de kerels een exclusieve Volvo laten staan die ze bij een garagist uit - alweer - de streek rond Charleroi gestolen hadden, wederom met veel geweld en wapenvertoon.