Stormschade aan Congreskolom
Foto: herman ricour
BRUSSEL - In Brussel is donderdagavond een van de vier bronzen standbeelden van de Congreskolom van zijn sokkel gevallen, als gevolg van de storm. Het standbeeld, dat 3,5 meter hoog is en ongeveer 1,5 ton weegt, is beschadigd en zal gerestaureerd moeten worden. Dat meldt de Regie der Gebouwen vrijdag. Ook de stenen sokkel waarop het standbeeld stond, werd tijdens de val beschadigd.
De vier bronzen standbeelden staan symbool voor de vier fundamentele vrijheden: de vrijheid van eredienst, de vrijheid van vereniging, de vrijheid van onderwijs en de persvrijheid. Het beschadigde standbeeld vertegenwoordigt de persvrijheid.

Schoon Verdiep vrijgegeven Sinds 11.30 uur vrijdagochtend kan er weer gewerkt worden op het Schoon Verdiep in het Antwerpse stadhuis. Een glazenfirma heeft de kapotte panelen van de koepel op het Schoon Verdiep vervangen. Na een inspectie door de stadsingenieur werd het Schoon Verdiep kort voor de middag vrijgegeven. Wel werden vier huwelijken die voor vrijdag gepland waren in het stadhuis uit veiligheidsoverwegingen verplaatst naar het districtshuis van Antwerpen.

Het Schoon Verdiep in het stadhuis werd donderdag ontruimd toen bleek dat de felle windstoten de glazen koepel op het Verdiep flink hadden beschadigd. Omdat er gevaar bestond dat delen van de koepel naar beneden zouden vallen, besloot de brandweer om het Verdiep te ontruimen.

Schade in Wallonië

In de streek rond Bergen en La Louvière kwamen gisterenavond mensen zonder elektriciteit te zitten. Vallende bomen in Verviers, Malmedy en Weymen beschadigden heel wat elektriciteitsdraden. Vrijdagmorgen kon Electrabel de schade herstellen en had iedereen weer stroom.

In de provincie Luxemburg ontving de brandweer meer dan 2000 noodoproepen, meestal in verband met gevallen bomen en dakpannen die naar beneden dreigden te vallen. In Barchon werd de E40 tijdelijk afgezet omdat men vreesde dat het dak van het AC Restaurant het zou begeven. De 100-centrale van de brandweer van Luik kreeg meer dan 3.000 oproepen over de zware storm. In totaal werden in Luik en omstreken 715 interventies uitgevoerd. Vrijdagmorgen moest nog een vijftigtal vragen om interventie beantwoord worden. Dat zou in de loop van de dag gebeuren.

In Doornik, waar de burgemeester het gemeentelijk rampenplan had afgekondigd, werd die alarmfase donderdagavond laat opnieuw opgeheven. De brandweer bleef de ganse nacht in touw voor 260 ,,zware'' tussenkomsten. Zo rukte de wind onder meer het dak af van een sportcentrum in Vaulx. Ook het dak van de Carpetlandvestiging op het industrieterrein in Froyennes liep zware schade op, net als een koepelconstructie van het ziekenhuis en een cultuurcentrum van Doornik.

Overstroming Semois

In Wallonië geldt vijrdag nog steeds een verhoogde alarmfase voor een vijftiental waterlopen. Vooral in de provincies Luik en Luxemburg staat het water in een aantal rivieren en beken nog hoog na de soms hevige revenval van donderdag, tijdens de storm.

In de streek van Chiny, in het zuiden van de provincie Luxemburg, is de Semois vrijdag uit zijn oevers getreden. Volgens de burgemeester zijn verschillende kleine wegen daardoor onberijdbaar. In het dorp Moyen zijn verschillende straten in het dorp afgesneden voor alle verkeer. Ook in Termes en Suxy zijn de wegen onberijdbaar, al is de situatie er minder erg.