Oppermachtige Sven Nys wint Scheldecross
Foto: isosport
Belgisch kampioen Sven Nys (Landbouwkrediet) heeft vrijdag de 5e editie van de Scheldecross gewonnen, zijn zesde zege van het seizoen. De wedstrijd werd ingekort tot 45 minuten omdat voor aanvang van de race een explosief gevonden werd in de onmiddellijke nabijheid van het parcours. Tom Meeusen werd tweede op het strand van Sint-Anneke en de Tsjech Zdenek Stybar derde.
Het was de Tsjech Radomir Simunek die als eerste het veld indook. Nys en Stybar volgden gepast. Wereldkampioen Niels Albert had echter volledig zijn start gemist. In de tweede ronde verhoogde Nys het tempo toen Simunek op de besneeuwde omloop ten val kwam. Enkel de Nederlander Gerben de Knegt kon de Belgische kampioen snel remonteren. Nys moest niet lang het gezelschap van De Knegt dulden want de Nederlander ging op zijn beurt tegen de vlakte. Nys moest ook even voet aan grond zetten, maar slaagde er daarna toch in zijn tegenstrevers alsmaar verder van zich af te schudden.

Achter Nys troepten Meeusen, De Knegt, Stybar, Kevin Pauwels en Simunek samen. Sven Nys mocht de laatste ronde intrekken met 28 seconden voorsprong op Tom Meeusen, die alleen in de tegenaanval getrokken was. De rest van de achtervolgende groep volgde op 33 seconden. Nys kwam niet meer in de problemen en haalde het zo afgescheiden voor Meeusen en Stybar.