Na de langste regeringsonderhandelingen die België ooit kende en na de noodoplossing van een interim-regering, kwam Yves Leterme (CD&V) op 20 maart 2008 aan het roer van de federale regering. Door vermoedens van beïnvloeding op een rechter van het hof van beroep in het dossier-Fortis heerst er donderdagavond crisis in de Wetstraat.
Leterme kwam in juni 1997 in de Kamer als opvolger van Paul Breyne, die tot gouverneur van West-Vlaanderen was benoemd. In 1999 werd hij herkozen in de Kamer. In januari 2001 nam Leterme, die van ACW-signatuur is, er de fakkel als fractieleider over van Marc Van Peel, die schepen in Antwerpen was geworden.

Leterme zette zijn eerste stappen in de politiek als ondervoorzitter van de toenmalige CVP-jongeren. In 1989 werd hij adjunct-secretaris-generaal van de partij. Later werd hij nationaal secretaris. Leterme werkte ook als administrateur bij het Europees Parlement en is een gewezen auditeur bij het Rekenhof.

Leterme behaalde bij de federale verkiezingen in mei 2003 een mooie score en loste Stefaan De Clerck af aan het hoofd van de partij. Als CD&V-voorzitter zette hij het kartel met N-VA op poten, wat de partij vleugels gaf in de Vlaamse verkiezingscampagne waarin Leterme zich profileerde als kandidaat-minister-president.

Hoewel hij het imago van grijze muis toebedeeld kreeg, groeide de West-Vlaming uit tot de populairste politicus van Vlaanderen. Hij slaagde er ook in zijn partij een nieuw elan te geven en uit het slop te halen. Na de verkiezingsoverwinning van CD&V/N-VA op 13 juni 2004 werd hij minister-president. Hij profileerde zich als goed bestuurder aan het hoofd van een investeringsregering, die uitvoert wat ze belooft.

Terwijl Jo Vandeurzen de fakkel aan het hoofd van de partij overnam, bleef Leterme de politieke leider. Hij loodste CD&V bij de lokale verkiezingen van oktober 2007 naar een tweede overwinning. Bij de federale verkiezingen van 10 juni werd het kartel, na twee legislaturen in de oppositie, opnieuw de grootste formatie van het land. Leterme zelf haalde met zijn 800.000 voorkeurstemmen een monsterscore.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig