Ministerraad wacht op Cassatie
Foto: photo news
De ministerraad is rond 23.00 uur afgelopen. Het is wachten op het definitieve rapport van de eerste voorzitter van het Hof van Cassatie. Dat moet duidelijkheid geven op de mogelijke poltieke inmenging in de uitspraak van het hof van Beroep in de Fortis-zaak. Vanavond zullen er dus geen ontslagen vallen.
Er heerste vanmiddag grote chaos in de Kamer door de nieuwe elementen die opdoken in de affaire Fortis. De voorzitter van het Hof van Cassatie, de hoogste rechtsinstantie in ons land, heeft een brief geschreven aan Kamervoorzitter Herman Van Rompuy, waarin letterlijk staat dat 'alles in het werk is gesteld opdat het arrest van de 18de Kamer van het hof van beroep niet zou kunnen worden uitgesproken zoals voorzien.'

De ministerraad kwam daarop om 16.30 uur in spoedberaad bijeen. Rond 23.00 uur liep de vergadering af. Morgen, als het definitieve rapport van Cassatie er is, wordt er verder vergaderd.

Inmenging

De vraag wie er verantwoordelijk is voor de inmenging is hiermee nog niet beantwoord. In de brief staat niet dat premier Leterme zelf verantwoordelijk is. Maar het ziet er dus naar uit dat de positie van Yves Leterme onhoudbaar wordt nu er duidelijke bewijzen van inmenging zijn. En dat in tegenstelling tot wat premier Leterme gisteren beweerde.

De speculaties over een ontslag zijn niet meer bij te houden en de eerste namen voor mogelijke opvolgers circuleren al. Kamervoorzitter Herman Van Rompuy en CD&V-voorzitster Marianne Thyssen worden daarbij het vaakst genoemd.

Chaos in de Kamer

De parlementsleden waren vanmiddag samengekomen in de Kamer voor het vragenuurtje, maar premier Leterme en minister van Justitie Jo Vandeurzen kwamen niet opdagen. Overal heerste grote verwarring. Rond 15.30 uur kregen de vicepremiers een sms dat er dringend overleg van het kernkabinet zou gehouden worden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in