Krantencommentaren vernietigend voor Leterme
Foto: mc
De krantencommentatoren vrezen donderdag dat premier Yves Leterme de scheiding der machten in het Fortis-dossier niet gerespecteerd heeft. Het geloof in de premier blijkt zoek en zijn positie blijkt onhoudbaar.


Peter Vandermeersch, algemeen hoofdredacteur van De Standaard, heeft het over het einde van de geloofwaardigheid. "Wat aanvankelijk voor premier Leterme hét dossier leek te worden om zijn gehavende politieke geloofwaardigheid te herstellen, veranderde gisteren (woensdag) in het dossier waarmee die geloofwaardigheid definitief verloren ging", klinkt het.
Vandermeersch benadrukt dat Leterme zijn hele campagne op weg naar de "zestien" nochtans op het begrip geloofwaardigheid bouwde. Dat Leterme niet zelf de contacten gehad zou hebben met Jan De Groof, bekend CD&V’er en echtgenoot van rechter Schurmans, maar wel zijn kabinetschef en een medewerker doet volgens Vandermeersch niet ter zake.
"De schade voor Leterme, een man in wie 800.000 kiezers hun hoop stelden, is daarmee niet te overzien. Want de geloofwaardigheid van de premier wordt nu officieel in vraag gesteld door een onderzoekscommissie. Maar nog erger: de schade voor het geloof in de beginselen van onze rechtsstaat is nog veel groter. Dat dreigt de erfenis van Yves Leterme te worden", aldus Vandermeersch.

 Politiek commentator Yves Desmet van De Morgen roept Leterme op om de eer aan zichzelf te houden en zijn ontslag aan te bieden bij de koning. "Een onderzoekscommissie is in deze omstandigheden het minste wat dient te gebeuren, maar eigenlijk is Leterme vandaag al ieder moreel krediet kwijt om een rechtsstaat te leiden", klinkt het.


 Bart Haeck, chef politiek & economie van De Tijd, spreekt over "du jamais vu", ook door het Hof van Cassatie, waarvan de voorzitter hoogst uitzonderlijk de pers bijeenriep om te melden dat hij "verrast" is. "Dat premier Leterme zwaar beschadigd is door al die feiten, is een understatement. Dat moge ook blijken uit de reactie van de meerderheidspartijen, die unisono een onderzoekscommissie vroegen. Dat laatste is eveneens nooit gezien", aldus Haeck.
 "Dat de regering niet helemaal wordt begraven, heeft ze te danken aan het feit dat de meerderheid vindt dat de Fortis-deal niet in gevaar mag komen. De vraag is echter of dat nog lukt door aan te blijven. Kan Leterme nog met gezag en geloofwaardigheid de Fortis-deal regelen? Het antwoord lijkt neen. Er zijn in dit dossier geen makkelijke oplossingen, maar de weg van het minste kwaad lijkt het ontslag van Leterme en een interim-regering die de bankendossiers opvolgt", besluit ook Haeck.

In Gazet van Antwerpen zegt politiek commentator Paul Geudens dat "niemand hier mee weg komt". "Geen enkele minister, en zeker geen premier, morrelt ongestraft aan de scheiding der machten. Wat ook de uitkomst is van de onderzoekscommissie, of er al dan niet een poging tot beïnvloeding van de rechterlijke macht is geweest, wat we nu al met zekerheid kunnen stellen, is dat het prestige van de regering-Leterme weer een flinke knauw heeft gekregen. (...) Dit moet ophouden. Het land lijdt schade", aldus Geudens.


 Luc Van der Kelen van Het Laatste Nieuws vraagt zich af of de premier nog vrijuit kan werken. "Een verlamde eerste minister, regeringspartijen die niet voluit gaan in afwachting van wat er aan het licht komt, voortdurende lekken die het regeringswerk verstoren. Dat staat het land te wachten", luidt het.
 "Het land kan die lange pijn niet aan. De oplossing van deze crisis moet kort zijn. We hebben een regering nodig die voluit kan besturen, om te beginnen in het dossier-Fortis, waar snelle beslissingen nodig zijn, of het gevaar bestaat dat de Franse investeerder, BNP Paribas, afhaakt. De premier zal nu voor zichzelf moeten uitmaken of hij in die omstandigheden nog de juiste man is om het land te leiden en niet beter een stap terug zou zetten, tot dit uitgeklaard is", aldus Van der Kelen.


 In Het Belang van Limburg geeft Eric Donckier aan dat het onwaarschijnlijk is, "om niet te zeggen uitgesloten", dat Leterme niets wist van de druk van zijn kabinet op de magistratuur. "De onderzoekscommissie zal de onderste steen bovenhalen. Het wordt een lange lijdensweg voor Leterme. En als hij echt niks wist, dan heeft hij een wreed slecht kabinet."


 Steven De Bock van Het Nieuwsblad ten slotte stelt dat Leterme "een bom onder zijn eigen stoel gelegd heeft". "Het doel heiligt de middelen niet, toch niet als dat betekent dat je fundamentele principes opzij moet schuiven", klinkt het.

Ondanks de vooruitgang de voorbije weken staat eerste minister Yves Leterme nu in het kader van het Fortis-dossier buitenspel. Dat schrijven de Franstalige kranten donderdag, die unaniem een verlies van geloofwaardigheid van de premier aanhalen. In tegenstelling tot de Vlaamse kranten wordt aan Waalse kant het ontslag van de premier niet meteen gevraagd.


 In Le Soir stelt Béatrice Delvaux dat de eerste minister definitief "buitenspel" staat, ondanks de vooruitgang die de voorbije weken vastgesteld werd in het nemen van zijn verantwoordelijkheden. Voor de hoofdredactrice heeft Leterme zelf zijn positie getorpedeerd, zowel door te blunderen in het Fortis-dossier als door een ongelukkige verklaring te geven voor zijn interventie.
 "De omstandigheden van het moment vereisen dat een eerste minister helderheid schept en geen verwarring, dat hij voor zekerheid zorgt en niet voor ontreddering, dat hij de potentiële aandeelhouders van Fortis geruststelt en hen niet definitief op de vlucht doet slaan en dat hij de fundamentele democratische principes garandeert en hen niet met de voeten treedt. Yves Leterme toonde gisteren (woensdag) aan dat hij die man niet is", aldus Delvaux.


 Hetzelfde verhaal in La Libre Belgique. Daar schiet Roland Planchar met scherp op de premier. "Een eerste minister moet een rolmodel zijn. Maar dat is niet gelukt en zelfs in die mate dat we niet langer kunnen verzwijgen hoe u ons land ten schande maakt." Planchar twijfelt geen seconde over de druk die door het kabinet-Leterme op de magistratuur uitgeoefend werd en verwacht nieuwe onthullingen door de onderzoekscommissie.


 Voor Martine Maelschalk van L’Echo is de druk op Justitie waarvan de medewerkers van de premier beschuldigd worden, onvergeeflijk en dom. Volgens de analyse van Maelschalk zou Leterme tot dergelijke handelingen gedreven zijn door paniek, door de bezorgdheid om een sociaal bloedbad te vermijden, (...) "maar dat rechtvaardigt niet alle handelingen".


 De groep Sud Presse heeft het over "gevaarlijke spelletjes in de Wetstraat 16" en ironiseert het feit dat de premier niet op de hoogte zou zijn van het doen en laten van zijn kabinet. Vers L’Avenir stelt Yves Leterme in een zeer netelige positie. La Dernière Heure ziet de situatie als "lachwekkend en verderfelijk", maar is niet uit op het ontslag van de premier, omdat dat alle onderhandelingen in het dossier-Fortis zou blokkeren. Voor Hubert Leclercq moet "de kapitein absoluut aan het roer blijven aangezien het belang van de staat moet primeren".

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig