SP.A wil tijdelijke regering zonder Leterme
Sp.a-fractieleider Peter Vanvelthoven Foto: belga
De plenaire Kamer is vanmorgen gewoon begonnen met het debat over de begroting 2009. Premier Yves Leterme had daarop aangedrongen. De oppositie eist dat er in de loop van de dag een vertrouwensstemming over de regering en de eerste minister komt. SP.A-Kamerfractieleider Peter Vanvelthoven wil dat er een tijdelijke regering komt, zonder premier Leterme.
Het begrotingsdebat had in de Kamer normaal gezien gisteren moeten plaatsvinden. Maar door de politieke crisis rond de eventuele politieke beïnvloeding van het gerecht in het Fortis-dossier werd die discussie uitgesteld tot vandaag.

Bij het begin van de zitting vroeg Leterme die discussie zoals voorzien aan te vatten. Dat gebeurde ook.

'Tijdelijke regering zonder Leterme'

SP.A-Kamerfractieleider Peter Vanvelthoven wil dat er een tijdelijke regering komt, zonder premier Yves Leterme, die de Fortis-zaak zo snel mogelijk moet oplossen. De premier heeft volgens het oppositielid het vertrouwen in de zaak geschonden en staat een oplossing in de weg. Nadien moeten er in juni vervroegde federale verkiezingen komen, luidt het.

'De redding van Fortis en de belangen van de 2,5 miljoen spaarders, de 25.000 werknemers en de aandeelhouders is dé absolute prioriteit van SP.A', zegt Vanvelthoven. Na de gebeurtenissen van woensdag in de Kamer is voor de Vlaamse socialisten duidelijk geworden dat Leterme als premier van het land en voorwerp van een parlementaire onderzoekscommissie een snelle en goede oplossing bemoeilijkt.

Om Fortis te redden en om een minimum aan vertrouwen in de overheid te herstellen, pleit Vanvelthoven er daarom voor dat de huidige regering begint te werken aan de noodzakelijke oplossing voor Fortis, maar dan zonder premier Leterme.

'Premier Leterme heeft geen enkele geloofwaardigheid meer om de onderhandelingen over Fortis te voeren. Van zo’n man zou ik zelfs geen tweedehands auto kopen, laat staan een bank', stelt hij.

Vanvelthoven pleit ervoor dat er conform de beslissingen van het hof van beroep een verslag van de gebeurtenissen van de voorbije maanden wordt opgesteld en voorgelegd aan een aandeelhoudersvergadering van de groep. Daarna dienen er in juni vervroegde federale verkiezingen te worden georganiseerd, gelijktijdig met de regionale verkiezingen, besluit de SP.A’er.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig