Het Brusselse parket heeft een tuchtonderzoek geopend tegen substituut Pim Vanwalleghem, die als adviseur Binnenlandse Zaken, Justitie en Veiligheid gedetacheerd is op het kabinet van eerste minister Yves Leterme. Dat meldt de woordvoerder van het Brusselse parket-generaal, advocaat-generaal Jacques De Lentdecker. Ook is er sprake van een e-mail die Vanwalleghem in het kader van de procedure rond de wettelijkheid van de verkoop van Fortis naar Paul Dhaeye heeft gestuurd.
Pim Vanwalleghem is de kabinetsmedewerker van Leterme die contact zou opgenomen hebben met zijn collega-substituut Paul Dhaeyer, die als openbaar ministerie optrad in het kort geding rond de verkoop van Fortis aan BNP Paribas.

In de dagen en uren voor Paul Dhaeyer op 6 november zijn negatief advies gaf over die verkoop, zouden er verschillende contacten geweest zijn tussen Vanwalleghem en Dhaeyer. Vanwalleghem zou Dhaeyer daarbij minstens aangespoord hebben een positief advies uit te brengen.

De mail in kwestie gaat in tegenstelling tot de telefoongesprekken niet over het negatieve advies, maar over het strafonderzoek dat Dhaeyer voerde naar mogelijke marktmanipulatie en andere misdrijven in de zaak-Fortis.

In zijn brief aan minister van Justitie Vandeurzen beweerde premier Yves Leterme gisteren dat er slechts één, kort, contact was geweest voorafgaand aan het advies, maar dat er nadien nog verschillende contacten geweest waren, op initiatief van Dhaeyer.

Vanmorgen bevestigde het Brusselse parket dat subsituut Dhaeyer een proces-verbaal had opgesteld waarin hij relaas deed van de feiten die zich hadden afgespeeld voor hij zijn advies uitbracht.

Dat proces-verbaal is overgemaakt aan de procureur-generaal bij het hof van beroep en die heeft nu aan procureur des Konings Bruno Bulthé gevraagd een tuchtonderzoek te openen tegen Pim Vanwalleghem.

'Het tuchtonderzoek handelt over de houding en het optreden van substituut Vanwalleghem in deze zaak', zegt de advocaat-generaal. Als komt vast te staan dat hij in de fout is gegaan, riskeert Vanwalleghem een tuchtsanctie die kan gaan van een vermaning over een schorsing tot zelfs een afzetting, aldus nog advocaat-generaal De Lentdecker.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig