BRUSSEL - De ministers van Defensie van de negentien Navo-landen zijn vanmorgen in het Navo-hoofdkwartier in Brussel een vergadering gestart waarin voor de eerste keer concreet gepraat zal worden over de rol van de Alliantie in de strijd tegen het terrorisme.
Minister van Defensie Donald Rumsfeld van de Verenigde Staten, die zondag nog onverwacht een bezoek aan Kabul bracht, gaat met zijn ambtgenoten de oorlogssituatie in Afghanistan, die tot de ontmanteling van het terroristische al-Qaeda-netwerk van Osama bin Laden heeft geleid, inventariseren.

De Navo heeft tot nu toe een marginale rol gespeeld in de militaire campagne van de Verenigde Staten in Afghanistan. Washington gaf er de voorkeur aan de militaire strijd alleen of met behulp van zijn belangrijkste alliantiepartner Groot-Brittannië te voeren. De dag na de aanslagen op Washington en New York heeft de Navo wel artikel 5 van het Navo-verdrag ingeroepen, dat inhoudt dat een aanslag tegen een van de bondgenoten als een aanslag tegen alle Navo-landen wordt beschouwd. De eigenlijke bijdrage van de Navo beperkte zich echter tot het sturen van radarvliegtuigen naar de Verenigde Staten om de Amerikaanse luchtmacht in het Midden-Oosten en de oorlogsschepen in het Middellandse Zeegebied bij te staan.

Voor de ministers van Defensie staat vandaag voorts een round-up van de militaire prestaties van de respectievelijke landen op het programma. De situatie in België, dat zijn defensiebudget met de jaren ziet slinken, zal op die manier worden aangepakt, zo werd uit militaire bron vernomen. Een Navo-vertegenwoordiger weet dat Navo-secretaris-generaal George Robertson van die gelegenheid gebruik zal maken om zijn 'ontevredenheid' over de evolutie van de modernisering van de Europese wapens aan de ministers over te brengen.

Ook zal de beslissing van de Verenigde Staten om zich uit het ABM-verdrag met Moskou terug te trekken, worden aangekaart. Tot slot staan gesprekken op de agenda over de situatie in de Balkan en de vredesoperaties in Bosnië, Kosovo en Macedonië.