BRUSSEL - In Frankrijk is de chansonnier Gilbert Bécaud overleden aan de gevolgen van kanker. Dat meldt de Franse zender RTL. Bécaud was 74. Zijn bekendste liedjes zijn onder meer 'Nathalie', 'Et maintenant', 'Desirée' en 'L'important c'est la rose'.
Met Bécaud, door zijn fans ook wel 'monsieur 100.000 volts' genoemd, verdwijnt een halve eeuw geschiedenis van het Franse chanson.

Bécaud werd op 29 oktober 1927 als François Gilbert Silly geboren in een middenstandersfamilie in de Zuid-Franse havenstad Toulon. Zijn schoolresultaten zijn eerder middelmatig maar tegelijk volgt de jonge François pianolessen aan het conservatorium van Nice.

Piaf

Na de bevrijding trekt de pianist naar Parijs en biedt hij zijn talenten aan in diverse nachtclubs. Hij wordt de begeleider van de zanger Jacques Pills, de echtgenoot van Edith Piaf. Zij moedigt hem aan zelf de microfoon ter hand te nemen en brengt hem in contact met tekstschrijvers Louis Amade en Pierre Delanoë.

Het succes laat niet lang op zich wachten. Na enkele optredens in trendy Parijse nachtclubs is Gilbert Bécaud in 1954 de hoofdact in de Olympia. De vonk slaat over en het publiek breekt zowat de zaal af, wat hem de bijnaam 'monsieur 100.000 volts' oplevert. Bécaud zal nog een dertigtal keer terugkeren naar de Olympia en ontwikkelt er een speciale band mee. In 1997 mag hij de zaal na renovatie heropenen.

Sinatra

Op het toppunt van zijn roem geeft Bécaud 250 optredens per jaar, binnen de zeshoek en ver daarbuiten, als ambassadeur van het Franse lied. In 1966 prijkt zijn naam drie weken op Broadway. Zijn "Et Maintenant" scheert in een Engelse versie "What now my Love" hoge toppen aan de andere kant van de oceaan, in een vertolking van Frank Sinatra en Barbara Streisand.

Pogingen om zijn activiteiten te diversifiëren zijn minder succesvol. Een acteercarrière komt nooit van de grond en ambitieuzere muzikale projecten worden door de critici neergesabeld.

Bécaud huwde twee keer en was vader van vijf kinderen en een geadopteerd meisje uit Laos. Hij verdeelde zijn tijd tussen een eigendom in de Poitou (zuidwesten), een huis op Corsica en een aangemeerd binnenschip in de Parijse regio.

Bécaud, altijd gekleed in blauw pak en das met witte stippen, componeerde in totaal ruim 400 liedjes en scoorde zeker 20 hits. In 1999 kwam zijn laatste album uit.

Monsieur 100.000 Volts overleed aan de gevolgen van kanker.