NEW DELHI - Na de terreuraanslag op het parlement van India, waarbij afgelopen donderdag 13 doden en 17 gewonden zijn gevallen, heeft de Indiase minister van Binnenlandse Zaken, Lal Krishna Advani, Pakistan er officieel van beschuldigd betrokken te zijn geweest bij de aanslag.
'Dit is de derde aanslag in India die door Pakistaanse terroristen wordt ondersteund', aldus Advani vandaag in het parlement in New Delhi. De minister eist dat Pakistan optreedt tegen de militanten van de Jaish-e-Mohammed en Lashkar-i-Taiba, twee terreurgroepen die strijden tegen de staat India en de aanslag vermoedelijk hebben uitgevoerd.

Advani zei dat onderzoek heeft uitgewezen dat de aanslag door de twee islamitische organisaties, die in Pakistan zijn gevestigd, is uitgevoerd. Vijf met springstof en machinegeweren bewapende mannen bestormden het parlementsgebouw in India en probeerden het volledig op te blazen. De dader, zeven politiemannen en een bewaker kwamen daarbij om het leven.

De extremistische moslimgroepen Jaish-e-Mohammed en Lashkar-i-Taiba hebben hun hoofdkwartieren in Pakistan en strijden voor de annexatie van het Indische gedeelte van Kashmir bij Pakistan. De Pakistaanse autoriteiten noemen de moslimmilitanten 'vrijheidsstrijders', terwijl India hen als 'terroristen' bestempelt.

Volgens minister Advani kan Pakistan zich niet verzoenen met het feit dat India een wereldlijke staat is. Partijgenoten van Advani's Hindoe-partij BJP, hebben opgeroepen om vergeldingsacties op de stellingen van Jaish-e-Mohammed en Lashkar-i-Taiba uit te voeren. Pakistan zelf zegt dat het pas optreedt als sluitende bewijzen voor de betrokkenheid van de organisaties worden voorgelegd.