Van Dale bundelt nieuwe woorden
Foto: mh
Bleekshop, paktaks, swaffelen, luchtgarnaal... Het boekje Woord van het jaar 2008 bevat honderd nieuwe woorden die het afgelopen jaar opgevallen zijn in de media. Ton den Boon, woordenwatcher en hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, bespreekt ieder woord in een column. De teksten worden verlevendigd met cartoons van René Leisink.
De woorden van het jaar zijn niet alleen nieuw, ze staan ook voor trends en technische en maatschappelijke ontwikkelingen. Zo is het woord 'rokerskerk' ontstaan sinds er ook voor horecagelegenheden een rookverbod geldt en zijn 'Bosbank' en 'bankendomino' woorden die tijdens de kredietcrisis zijn gevormd.

In elke column bekijkt Ton den Boon, hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, één woord en wordt beschreven wat het betekent, hoe het is ontstaan en welke rol het in 2008 heeft gespeeld.

Om te bepalen wat hét woord van het jaar is, organiseren Van Dale Uitgevers, het dagblad De Pers en de Genootschap Onze Taal de Woord van het Jaar-verkiezing. Van 1 tot en met 15 december kan er gestemd worden via internet (zie externe link).

Het boek Woord van het jaar 2008 is verkrijgbaar in de boekhandel en via de Van Dale-website.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig