Karel De Gucht haalt zwaar uit naar de Michels, Kabila en Nkunda
Foto: pn
Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht haalt in een interview met De Morgen bijzonder zwaar uit naar zijn collega Charles Michel. Ook Louis Michel en de Congolese president Joseph Kabila en rebellenleider Laurent Nkunda moeten het ontgelden.
In het interview noemt De Gucht de aanpak van Charles Michel 'deloyaal en inefficiënt'. De Vlaamse liberaal vindt daarom dat premier Yves Leterme 'gepast' moet optreden tegen de 'dissidente' Michel.

Behalve Charles Michel moet ook diens vader en eurocommissaris Louis Michel het ontgelden. 'Als de huidige toestand in Congo de vrucht is van het Michelbeleid, dan kan dat tellen. De toestand is nooit zo navrant geweest als nu.' De Gucht eist dan ook dat Michel senior op zijn Europese terrein blijft.

Tegelijk herhaalt De Gucht zijn kritiek op de Congolese president Kabila. 'Het maakt niks uit of je al dan niet met Kabila gaat praten, er verandert toch nooit wat.'

Opmerkelijk en internationaal belangrijk is ook dat De Gucht niet uitsluit dat rebellenleider Laurent Nkunda zich ooit zal moeten verantwoorden voor het Internationaal Strafhof in Den Haag voor misdaden tegen de mensheid.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in