35.000 demonstranten voor België
Ongeveer 35.000 mensen hebben zondag deelgenomen aan de mars voor de eenheid van België. Alles verliep rustig. Bij een tegenbetoging van het Nationalistisch Studenten Verbond (NSV) en de extreemrechtse groepering Voorpost werden vijftien personen gearresteerd. Dat zegt de Brusselse burgemeester Freddy Thielemans (PS).
De demonstratie ging vanaf het Noordstation naar het Jubelpark. Daar waren vanaf 13 uur festiviteiten en enkele toespraken gepland. Initiatiefneemster Marie-Claire Houard sprak er het volk toe.

De sfeer tijdens de betoging was heel uitgelaten. Er liepen veel gezinnen mee, jeugdbewegingen en fanfares. De opschriften op de spandoeken waren meestal in het Frans. Hier en daar doken ook tweetalige slogans op. Een vaak voorkomende slogan op de spandoeken was 'Union fait la force - Samen staan we sterk'. Er worden ook bladen uitgedeeld met de tekst van de Brabançonne in de drie landstalen.

Geen Vlaamse policiti

Er werden verschillende politieke gezichten gespot. Aan Franstalige kant liepen onder meer de voorzitters van PS en CDH, Elio Di Rupo en Joëlle Milquet mee, naast François-Xavier de Donnea (MR), Anne-Marie Lizin (PS), Fadila Laanan (PS), Isabelle Durant (Ecolo) en Jean-Michel Javaux (Ecolo). Vlaamse politici waren er op het eerste gezicht niet.

Arrestaties

Vijftien tegenbetogers werden opgepakt aan het Koninklijk Paleis. Volgens burgemeester Thielemans waren de arrestaties nodig omdat de betogers zich in de neutrale zone bevonden. Bovendien was de tegenbetoging niet aangekondigd.

Het traject van de grote betoging liep niet langs het Koninklijk Paleis. Het kwam dus niet tot een confrontatie tussen betogers en tegenbetogers.

Petitie

De mars werd georganiszeerd door Marie-Claire Houard, een ambtenaar uit Luik. Enkele weken geleden lanceerde zij op internet een petitie voor het behoud van België. Die werd tuim 140.000 keer ondertekend. De petitie werd overhandigd aan senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR).

Het initiatief voor de petitie kwam er toen de regeringsvorming in een communautaire crisis belandde. De petitie vraagt de politici dan ook ‘om zich bezig te houden met de echte, en meer dringende problemen van dit land zoals de werkgelegenheid, de veiligheid, de energieprijzen, het milieu, de pensioenen en de lonen’.