KABUL - In Afghanistan is een van de zonen van sjeik Omar Abd ar-Rahman opgepakt. De sjeik is de leider van de Egyptische terreurgroep Gamaa Islamiyya en zit in de VS in de gevangenis wegens de eerste aanslag op het World Trade Center in New York in 1993.
De Egyptische Gamaa voerde in Egypte tal van aanslagen uit. De zonen van Omar bekleden hoge functies in de groep en waren naar Afghanistan gevlucht. Hun beweging heeft nauwe banden met het terreurnetwerk Al-Qaeda van Osama bin Laden.

De afgelopen dagen zijn nog meer toplui van die groep opgepakt of gedood. Onder meer Mohammed Atef, topman van al-Qaeda, is omgekomen.

Dood Atef bevestigd
De ambassadeur van de Taliban in Pakistan, mullah Abdul Salam Zaeef, heeft zondag bevestigd dat Mohammed Atef, de nummer twee van het terreurnetwerk al-Qaeda, is omgekomen. Eerder dit weekeinde spraken Talibanwoordvoerders elkaar tegen over de dood van Atef.

Een medewerker van de regering-Bush meldde vrijdag dat Atef was omgekomen door Amerikaanse bombardementen. De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld noemde dat bericht geloofwaardig.

Vanuit het kamp van de Taliban kwamen zaterdag tegenstrijdige berichten over het lot van Atef, die wordt beschouwd als één van de organisatoren van de aanslagen op 11 september. Zaeef zei zondag echter tegen het Afghaanse persbureau AIP dat de tweede man van Osama bin Laden vorige week inderdaad is omgekomen bij Amerikaanse bombardementen op Kabul.