SOFIA - In Bulgarije wordt zondag de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen gehouden. De bevolking moet kiezen tussen de centrumrechtse zittende president Petar Stojanov en zijn ex-communistische uitdager Georgi Parvanov.
Hoewel Stojanov volgens opiniepeilingen veruit de favoriet leek te zijn, haalde Parvanov tijdens de eerste ronde op 11 november onverwachts meer stemmen. Stojanov kwam toen uit op ruim 34, en Parvanov op 36 procent.

Volgens de Bulgaarse grondwet moet er een tweede ronde worden gehouden als geen van de kandidaten meer dan de helft van de stemmen heeft gehaald, of als de opkomst onder de vijftig procent ligt.

Beide kandidaten hebben beloofd de armoede en de corruptie in het land aan te pakken. Beiden hebben ook hun steun uitgesproken voor de regering van premier Simeon Sakskoburggotski, de voormalige koning Simeon II.

De zittende president Stojanov gaf toe dat het hem moelijk viel om mensen ervan te overtuigen dat hij als president geslaagd was, terwijl zij in armoede leefden.