NEW YORK - De tovenaarsleerling Harry Potter heeft in de Amerikaanse bioscopen op zijn eerste vertoningsdag een nieuw record gevestigd aan de kassa's. Volgens eerste schattingen is daarbij al voor zo'n 1,6 miljard frank aan kaartjes verkocht.
De verfilming van het eerste deel van de Potter-serie is daarmee al veel succesvoller dat de vorige recordhouder Star Wars: The Phantom Menace uit 1999. Die bracht op zijn eerste vertoningsdag bijna 140 miljoen minder op.

Filmkenners voorspellen dat Harry Potter and the Sorcerer's Stone, naar de gelijknamige roman van de Britse schrijfster Joanne Rowling, zondagavond ook het record zal hebben gebroken voor het eerste vertoningsweekeinde. Dat werd in 1997 gevestigd door Steven Speilbergs dinosaurussen-saga Jurrasic park: The Lost World.

Catalaanse nationalisten boycotten Harry Potter
Catalaanse nationalisten hebben opgeroepen tot een boycot van de film 'Harry Potter en de steen der wijzen'. Zij zijn boos omdat de film niet in het Catalaans wordt ondertiteld. Dat hebben Spaanse media zaterdag gemeld.

Nationalistische inwoners van de Spaanse autonome regio Catalonië hebben de website van producent Warner Brothers bestookt met e-mailtjes. Daarin uiten zij hun verontwaardiging over het ontbreken van een Catalaanse versie van de Potter-film.

De acties tegen Warner Brothers zijn een initiatief van Convergència Democràtica (CDC), een nationalitische beweging.