BUDAPEST - Hongarije heeft er een toeristische trekpleister bij. Na zijn warmwaterbronnen en historische monumenten trekt ook 's lands tandartsenkorps Westerse toeristen bij bosjes aan. De prijs voor een zwaardere ingreep aan het gebit blijkt in Hongarije immers tot driemaal goedkoper te zijn dan in de Westerse buurlanden.
Meer dan 30 miljoen toeristen bezochten volgens officiële cijfers vorig jaar Hongarije, een land met tien miljoen inwoners. Ze brachten in totaal 2,5 miljard euro op, omgerekend meer dan zes procent van het bruto binnenlands product. Steeds meer toeristen maken de reis, of maken van de gelegenheid gebruik, om hun tanden te laten bijschaven, voor een prijs die twee- tot driemaal lager ligt dan in West-Europa.

Er bestaan geen cijfers over het aandeel van de bezoeken met medische doeleinden ten opzichte van het algemene cijfer, maar het is alvast hoog genoeg dat reisagentschappen zich specialiseren in het domein. "Onze activiteiten rusten niet uitsluitend op de diensten van de tandartsen, maar dat aspect is zeer belangrijk", aldus Katalin Buechel, directrice van het reisagentschap met de weinig aan de verbeelding overlatende naam "Dent Tours".

"De klanten komen uit Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland. Ze zoeken tandartsen in het westen van het land, maar ook in de buurt van de warmwaterbronnen en het Balatonmeer", een van de belangrijkste toeristische trekpleisters in Hongarije.

En de vraag neemt toe. "Tandartsenorganisatie in het westen van het land zoekt reisagentschappen (...) om tandheelkundig toerisme in Hongarije te organiseren". Die aankondiging prijkt sinds kort op een website in het Hongaars, Duits en Engels.

Pierre Mazurier, financieel directeur van een bouwbedrijf in Hongarije, legt uit dat een felle tandpijn hem voor het eerst naar een Hongaarse tandarts dreef. "Verscheidene tanden moesten worden vervangen en de tandarts stelde me voor een brug te laten maken. Met de prijs van een dergelijke ingreep in het achterhoofd, twijfelde ik. maar ik was aangenaam verrast door de kwaliteit van zijn diensten en door de prijs: 465 euro tegen 1.500 euro in Frankrijk of Oostenrijk".

De buitenlanders komen in het algemeen niet voor kleine ingrepen, zegt Zsuzsanna Paphalmi, een tandarts die geruime tijd in Milaan werkte en door een deel van haar clienteel naar Budapest is gevolgd. Een eenvoudige vulling of het trekken van een tand is financieel weinig aantrekkelijk. "Wat wel interessant is voor vreemdelingen, zijn gecompliceerde problemen zoals overbruggingen en andere protheses. In die gevallen kan het gebeuren dat een klant zeer veel geld kan besparen".