LONDEN - Strijders van het terroristische Al-Qaeda-netwerk richten een slachting aan onder Talibanstrijders in de stad Kunduz. Zij willen zo verhinderen dat de Taliban overlopen naar de Noordelijke Alliantie, die de Afghaanse stad aan alle kanten heeft omsingeld. Dat meldt de Britse krant The Sunday Telegraph.
Gevluchte ooggetuigen verklaren dat de Al-Qaeda-leden, voornamelijk Arabieren en Pakistanen, zeker 150 Talibanstrijders hebben geëxecuteerd. Dat gebeurde nadat vrijdag zowat 1.000 strijders van de Taliban naar de oppositie waren overgelopen.

Daarnaast hebben de Al-Qaeda-leden zo'n 100 vooraanstaande inwoners van Kunduz in gijzeling genomen, om de Noordelijke Alliantie van een aanval op de stad af te houden. Lokale mannen worden door Al-Qaeda en de Taliban gedwongen om mee te vechten in de frontlinies.

Amerikaanse bommenwerpers hebben zondag posities van de Taliban rond Kunduz bestookt. De Noordelijke Alliantie meldt dat haar strijders klaarstaan om de Taliban bij het front van Khanabad, in de buurt van Kunduz, aan te vallen.

Kunduz is de enige stad in het noorden van Afghanistan, die nog niet in handen is van de Noordelijke Alliantie. In het zuiden zitten de Taliban en hun geestelijk leider mullah Omar zeer waarschijnlijk nog in hun bolwerk Kandahar. De afgelopen dagen waren er berichten dat Omar met lokale niet-Taliban commandanten had afgesproken om zich uit de stad terug te trekken.

Talibanambassadeur in Pakistan Zaeef verklaarde zaterdag dat Omar helemaal niet van plan is om Kandahar op te geven. De Taliban willen de stad juist "tot de laatste druppel bloed" verdedigen.