SYDNEY - De Australiër Lleyton Hewitt heeft zondag de finale van de ATP Masters Cup tennis in Sydney gewonnen. Hewitt, de kersverse aanvoerder van de wereldranglijst, haalde het in drie sets van de Fransman Sébastien Grosjean: 6-3, 6-3 en 6-4. In 1u55 minuten klaarde de jonge 'Aussie' (20) de klus tegen zevende reekshoofd Grosjean (23).
Grosjean had op weg naar de finale nochtans duidelijke zeges behaald tegen Patrick Rafter, Andre Agassi en Evgueni Kafelnikov. Hewitt, die ook al op de eerste speeldag van de Masters onze zuiderbuur kon kloppen (3-6, 6-2, 6-3) in de groepsronde, haalt met de zege in het officieuze ATP-wereldkampioenschap alweer een groot succes binnen, 48 uren nadat hij de nieuwe nummer één van de wereld werd, en enkele weken nadat hij de US Open won, zijn eerste Grand Slam-titel.

De overwinning tegen de Franse nummer één is ook een psychologische opsteker van formaat voor Hewitt met het oog op de finale van de Davis Cup tussen Australië en Franrijk, eind deze maand in Melbourne.

De finale zelf werd gekenmerkt door eenrichtingsverkeer: een op kracht spelende Hewitt twijfelde geen moment, en legde vanaf het begin zijn spel op aan Grosjean, die nooit in zijn normale spel kon komen en te veel directe fouten (47 tegen 19 slechts voor Hewitt) maakte.

Hewitt overblufte de Fransman in de eerste set, door in de derde en vijfde game diens opslag af te pakken. Grosjean kon in het zesde spelletje ook een keer door de service van Hewitt breken, maar daar was het ook mee gedaan: 6-3 in 33 minuten.

De tweede set kende bijna hetzelfde verloop: in de zesde game ging de vriend van Kim Clijsters door de opslag van zijn tegenstander, en in de achtste nog een keer. 38 minuten waren nodig voor 6-3.

Hewitt, die nooit maar enige last leek te hebben van de lies, die hem al enkele dagen parten speelt, ging door op zijn elan, en strafte Grosjean keer op keer af. Tot 4-4 kon de Fransman nog mee, daarna was het over en out in de derde en beslissende set: 6-4.

  • Lleyton Hewitt (Aus/2) - Sébastien Grosjean (Fra/7) 6-3, 6-3, 6-4