WASHINGTON - Het Amerikaans leger heeft experts van de inlichtingendiensten naar Kabul gestuurd om documenten van het terroristische netwerk Al-Qaeda te onderzoeken. Uit de documenten, die pas ontdekt werden, zou blijken dat zijn leden actief op zoek waren naar massavernietigingswapens, zo verklaarde het VS-ministerie voor Buitenlandse Zaken zaterdag.
"We hebben mensen op het terrein die in staat zijn die informatie te evalueren. Het Pentagon bestudeert die documenten", verklaarde woordvoerder Glenn Flood aan het Franse persagentschap AFP.

De aankondiging komt net op het moment dat verschillende media gewag maakten van documenten die een nieuw licht werpen op de activiteiten van Al-Qaeda, en die pas gevonden zouden zijn in twee huizen in Kaboel die gebruikt werden door de organisatie van Osama bin Laden.

Die documenten zouden ruwe ontwerpen van nucleaire wapens bevatten, alsook aanwijzingen voor het aanmaken van conventionele ontstekers voor die wapens en voor de manier om makkelijk verkrijgbaar materiaal te gebruiken om chemische wapens en conventionele bommen te maken.

Andere documenten in het Engels en het Arabisch zouden aanwijzingen bevatten over de manier waarop elektriciteitslijnen tot ontploffing moeten worden gebracht, hoe leugendetectoren kunnen worden omzeild en een lijst van scholen waar pilotenopleidingen worden gegeven, aldus persbronnen.