ISLAMABAD - Osama bin Laden bevindt zich nog steeds in Afghanistan en houdt zich schuil in de stad Maruf in de provincie Kandahar op 50 kilometer van de grens met Pakistan. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Yunis Qanooni van de Noordelijke Alliantie gezegd. The Sunday Times schreef vandaag dat speciale Britse en VS-troepen Osama bin Laden hebben omsingeld in een zone van zowat 50 vierkante km in het zuidoosten van Afghanistan. De krant baseert zich op bronnen dichtbij het Britse ministerie van Defensie.

De ambassadeur van de Taliban in Pakistan, Abdul Salam Zaeef, verklaarde vanmorgen aan het Afghaanse persbureau AIP dat Osama bin Laden zich niet meer in door Taliban gecontroleerd gebied bevindt. Zaeef bevestigde ook de dood van de rechterhand van bin Laden, Mohammed Atef. Eerder dit weekeinde spraken Talibanwoordvoerders elkaar tegen over de dood van Atef.
Volgens minister van Binnenlandse Zaken Yunis Qanooni van de Noordelijke Alliantie zondag houdt bin Laden zich schuil in de stad Maruf in de provincie Kandahar op 50 kilometer van de grens met Pakistan. Volgens Qanooni beschikt Bin Laden in Maruf over ondergrondse bunkers en zijn in die stad trainingskampen voor de strijders van zijn terroristische netwerk al-Qaeda gevestigd.

De minister van de Noordelijke Alliantie zei dat de Taliban verwarring proberen te zaaien met hun bericht dat Bin Laden zich niet langer ophoudt in gebieden die onder controle van de streng-fundamentalistische beweging staan. De ambassadeur van de Taliban in Pakistan, mullah Abdul Salam Zaeef zei zondag dat de Taliban niet weten waar Bin Laden is.

Bin Laden niet meer in Taliban-gebied
De Taliban-ambassadeur in Pakistan heeft zaterdag gezegd dat Bin Laden zich nog in Afghanistan bevindt, maar dat de Taliban niet weten waar precies. Zaeef, verklaarde vanmorgen aan het Afghaanse persbureau AIP dat Osama bin Laden zich niet meer in door Taliban gecontroleerd gebied bevindt. De Arabische zender Al-Jazeera meldde eerder dat de Taliban-ambassadeur juist had laten weten dat Bin Laden naar Pakistan was gevlucht.

Bin Laden omsingeld
The Sunday Times schrijft vandaag dat Britse en Amerikaanse Elite-troepen zouden gedropt zijn langs de zuidgrens van het gebied, om te verhinderen dat Bin Laden naar Pakistan vlucht. Volgens een bron bij de Britse militaire inlichtingendienst, die door de krant wordt aangehaald, is Bin Laden de laatste weken niet in staat geweest om zich ver te verplaatsen van de plek waar hij zich voor de bombardementen bevond.

The Sunday Times meldt dat de speciale eenheden Bin Laden tot 'enkele uren' genaderd zijn. Volgens een bron bij het Britse ministerie van Defensie hebben de troepen afgelopen week belangrijke informatie gekregen, die er toe zou kunnen leiden dat Bin Laden binnen enkele dagen wordt gevonden.

Gevonden of verraden
"Het plan bestond er steeds in de ruimte van Bin Laden te verkleinen", verklaarde Brits minister voor Defensie Geoff Hoon. "De ruimte waarin hij opereert is momenteel zeer beperkt", aldus Hoon. Volgens Hoon wordt de terrorist binnen korte tijd dan wel gevonden, dan wel verraden door plaatselijke leiders.

Volgens een lid van de geheime diensten zou de vermoedelijke opdrachtgever van de aanslagen van 11 september "statisch" zijn ergens ten zuidoosten van Kandahar. "Om verschillende redenen zijn we ervan overtuigd dat hij niet ver is kunnen gaan", bevestigt hij.

Strijd om Kandahar en Kunduz
De strijd om Kunduz en Kandahar, de laatste steden waar de Taliban nog voet aan de grond heeft gaat intussen onverminderd verder. Mullah Omar verklaarde zaterdag dat de Taliban Kandahar tot de laatste snik zullen verdedigen. In Kunduz zouden strijders van Al-Qaeda een slachting aanrichten onder Taliban-soldaten die willen overlopen naar de Noordelijke Alliantie.