KABUL - De inter-Afghaanse discussies over de toekomst van Afghanistan zullen binnen enkele dagen van start gaan. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Abdullah van de Noordelijke Alliantie zaterdag verklaard. Hij ontkende dat zijn troepen een politieke regeling in de weg staan.
"In de komende dagen zal er een ontmoeting van de Afghanen plaatsvinden in aanwezigheid van de Verenigde Naties", verklaarde de minister aan de Amerikaanse tv-zender CNN, na discussies in Kabul met VN-gezant Fransesc Vendrell.

Hij voegde er aan toe dat bepaalde "formaliteiten" nog moesten worden geregeld en dat het "extreem moeilijk" was een exacte kalender te geven voor het opstarten van het politieke proces met het oog op de vorming van een post-Taliban-regering.

De Noordelijke Alliantie, een weinig homogene coalitie gevormd door Tadzjieken, Oezbeken, Hazaras, maar ook uit andere, kleinere bevolkingsgroepen, wordt ervan beschuldigd de zaken op politiek vlak te vertragen sinds de gewapende oppositie de macht in Kaboel overnam.

Abdullah bevestigde dat de Alliantie zich blijft inzetten voor de creatie van een administratie die representatief is voor de verschillende Afghaanse gemeenschappen. Hij verklaarde dat de aanwezigheid van zijn troepen in de hoofdstad niet moet gezien worden als de wil om het politiek proces te blokkeren.